Komentár Sergeja Pavlenka: Poľsko si nacvičuje jesenné voľby do Sejmu
28 | 05 | 2019 I Sergej Pavlenko (Fond strategickej kultúry)

Volebná kampaň pripomínajúca „mydlovú operu“ sa skončila


V 28 krajinách EÚ sa od 23. do 26. mája konali voľby do Európskeho parlamentu. Poľsko má v tomto orgáne medzi krajinami východnej a strednej Európy najväčšie zastúpenie - 52 mandátov. Volebná kampaň v krajine trvala niekoľko mesiacov a akosi pripomínala „mydlovú operu“ (populárny žáner televízneho seriálu, pozn. Red.). Lech Walesa v rozhovore pre švédske noviny Aftonbladet dokonca povedal, že je zmätený a nevie, koho má voliť.


Predvolebné konflikty kandidátov sa rozvinuli nanajvýš farbisto. Za kreslá v Európskom parlamente bojovala najmä vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), vedená Jaroslawom Kaczyńským a Európska koalícia (založená na Občianskej platforme) s Grzegorzom Schetynom. Kaczynski prisahal, že aj republika (Rzeczpospolita) sa uzdraví a získa svoj blahobyt, tak ako Nemecko, kým Schetyna sa vyhrážal, že vytvorí vyšetrovaciu komisiu, ktorá bude žiadať od Kaczynského vyvodenie osobnej zodpovednosti za niekoľko násobné porušenie ústavy.


Jeden z kandidátov z „Európskej koalície“, Wlodzimierz Cimoszewicz, ktorý bol premiérom, predsedom (maršalek) a senátorom Sejmu, strašil svojich voličov veľmi osobitým spôsobom: ak, ako hovorí on, vyhrá strana Kaczynského, Poľsko sa zmení na Bielorusko, alebo Rusko. 


19. apríla, keď katolíci oslavovali Veľký piatok, bol v Podkarpatskom vojvodstve v rámci kultového obradu spálený strašiak - figúra Judáša Iškariotského vyrobená zo slamy. Jedná sa o miestnu tradíciu, ale strašiak bol vyrobený tak, aby sa podobal ortodoxnému Židovi. Škandalózna akcia vyvolala silnú rezonanciu.


Dokonca aj škandály, ktoré nemali nič spoločné s voľbami, boli vnímané ako „predvolebné“. V galérii umenia Národného múzea vo Varšave vystavovali tvorbu umelkyne Natalie Lach-Lachowicz s obrazom dievčaťa, ktoré dvojzmyselným spôsobom prehĺta banán. Riaditeľstvo nariadilo obraz odstrániť, na čo liberálna verejnosť reagovala mohutným flashmobom na sociálnych sieťach. Stovky ľudí začali publikovať na sociálnych sieťach fotografie a videá, na ktorých sa dusia banánmi, a tak nakoniec škandalózny obraz vrátili do expozície.


Začiatkom mája sa jablkom sváru stal prejav liberálneho novinára Leszka Jażdżewského"Katolícka cirkev v Poľsku, zaťažená... pedofilmi, posadnutá bojom o peniaze a vplyv, stratila morálny mandát na to, aby mohla byť svedomím národa", povedal Jażdżewský. U katolíkov to vyvolalo búrku rozhorčenia. Kaczynský novinárovi odpovedal s pátosom:„Ten, kto zdvihne ruku proti cirkvi a chce ju zničiť, ten zdvíha ruku proti Poľsku“.


Ešte silnejšie Poľsko rozjatrili LGBT škandály. Na Veľkú noc do jedného z kostolov v Plocke prišli dvaja gay aktivisti s dúhovými vlajkami. Boli vylúčení, ale po niekoľkých dňoch sa v blízkosti kostola objavili obrazy zázračnej ikony Matky Božej Čenstochovskej, ktorá bola znetvorená symbolmi LGBT; časť zhanobených obrazov bola nalepená na odpadkových košoch a na eko toaletách. Ikona Čenstochovská je hlavnou svätou Poľska, ktorú podľa legendy napísal evanjelista Lukáš, uctievaná je aj katolíkmi aj pravoslávnymi. Rúhanie v Plocke vyvolalo explóziu rozhorčenia. Autorku, ktorá zneuctila obrazy, Alžbetu Podlesnú, polícia prehľadala, následne výtržníčku obvinili zo zneuctenia pocitov veriacich, ale dáma povedala, že bola ilegálne prenasledovaná. Liberálne médiá podporili „umelkyňu“, zatiaľ čo poľský „Newsweek“ napísal, že nedošlo k žiadnemu zneucteniu: vraj, nalepené obrazy – to je umenie.


Na začiatku volebnej kampane do eurovolieb Kaczynský označil hnutie za práva LGBT hrozbou pre štát. Katolícki Poliaci vidia túto hrozbu voľným okom: strana vedená otvoreným homosexuálom Robertom Biedroňom je teraz pretláčaná do poľskej politiky. Bol už poslancom parlamentu (Sejmu) a starostom mesta Slupsk. Pred voľbami sa 43-ročný politik-pederast rozvážal po celej krajine, na uliciach rozdával buchty, afektoval, rozprával piskľavým hláskom a sľuboval, že rozpustí všetky „zastarané štruktúry“ - Správu sociálneho zabezpečenia, Poľskú národnú nadáciu a Inštitút národnej pamäti.


Bedroňovu stranu „Jar“ pretláčajú - vo väčšine ankiet jej patrí miesto hneď za PiS a “Európskou koalíciou”. Existuje predpoklad, že za Bedroňom je Soros; v každom prípade práve “Gazeta Wyborcza”, jedna z najvplyvnejších poľských publikácií, ktorú spájajú s americkým miliardárom, aktívne propagovala Bedroňa.


Kampaň týkajúca sa volieb do Európskeho parlamentu bola ešte poznačená bojom s „Putinovým agentmi“. Úloha piatej kolóny Kremľa pripadla konfederácii "Korwin Braun Liroy Národovci", ktorá vznikla koncom roka 2018 v dôsledku zlúčenia malých euroskeptických pravicových strán, obhajujúcich odchod Poľska z EÚ. Treba pripomenúť, že takéto nálady nie sú v krajine veľmi populárne: podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky 91% Poliakov je za členstvo krajiny v Európskej únii. Médiá, ktoré podporujú stranu Kaczynského, viedli energickú kampaň proti "Korwin Braun Liroy Národovci". Dvoch lídrov tejto konfederácie, Janusza Korwin-Mikkea a Grzegorza Brauna označili za proruských politikov. V Poľsku to znamená, že im prischol „Čierny Peter“. Zdá sa, že je to nezmysel, ale nedávno šéfredaktor novín “Gazety Polskiej” Tomasz Sakiewicz povedal, že konfederácia Korwin-Mikke zhromaždila... „bývalích dôstojníkov a vojakov Červenej armády“. Hubia nielen konfederáciu "Korwin Braun Liroy Národovci", ale aj televízne kanály riadené PiS. Napriek tomu priaznivci Korwin-Mikke zastávajú názor, že podľa niektorých prieskumov verejnej mienky, majú celkom dobré šance prekonať 5 percentnú hranicu a dostať sa do Europarlamentu.


Ale, iné ratingy predpovedali tomuto združeniu úplný volebný prepadák. Rozsiahle chŕlenie sociologických údajov bolo ďalšou črtou končiacej sa volebnej kampane. Napríklad, Inštitút pre verejný výskum 10. mája oznámil, že po prvý raz za posledné obdobie vedie „Európska koalícia“ pred stranou „Zákon a spravodlivosť“, no uplynuli len tri dni a Inštitút pre trh a sociálny výskum uviedol, že PiS s istotou vedie.


Pre Poľsko sú voľby do Európskeho parlamentu tiež skúškou pred voľbami do parlamentu (Sejmu), ktoré sú naplánované na jeseň. V prípade prehry Kaczynského strany môžu v domácej politike nastať zmeny, ale smerovaniena medzinárodnej aréne zostane rovnaké. Krajina (Recz Pospolita) sa bude aj naďalej podieľať na posilnení východného krídla NATO a „blokovaní“ Ruska.