Japonský premiér Šinzó Abe odsúdil útok nožom na civilistov
28 | 05 | 2019 I tasr

Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril v utorok "silný hnev" po útoku nožom na autobusovej zastávke v meste Kawasaki a označil ho za "hrozný" čin. Informovala o tom agentúra AFP.


"Je to mimoriadne hrozný prípad. Cítim silný hnev. Pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť a dúfam, že zranení sa rýchlo zotavia," uviedol japonský premiér po útoku vo svojej prvej oficiálnej reakcii, ktorú odvysielala tamojšia televízia.

Sústrasť vyjadril aj prezident USA Donald Trump, ktorý v utorok končí návštevu Japonska.

Neznámy muž zaútočil v utorňajšej rannej špičke nožom na ľudí čakajúcich na autobusovej zastávke v meste Kawasaki južne od hlavného mesta Tokio.

Muž s nožmi v oboch rukách sa vrhol na skupinu žiačok na zastávke a kričal "Zabijem vás!". Obeťami sú 12-ročné dievča a 39-ročný muž, 16 ľudí utrpelo zranenia a tri žiačky sú v kritickom stave.

Útočník po svojom čine spáchal samovraždu. Motív jeho činu nie je známy. Agentúra AP napísala, že išlo o 40-50-ročného muža.

Agentúra AFP uviedla, že väčšina z napadnutých žiačok navštevuje školu založenú charitatívnym rádom katolíckych mníšok z kanadského Québecu.

Japonsko je krajina s najnižším počtom násilných zločinov na svete. V ostatných rokoch však zaznamenala niekoľko útokov jednotlivcov.