Dvadsať miliónov za čínske "fejky". Vieme, ako dokázal jeden muž vybabrať s US Army
28 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Americká armáda bola podvedená, keď nakúpila za viac ako 20 miliónov dolárov falošné uniformy a vybavenie vyrobené v Číne.


Podľa správy ministerstva spravodlivosti obchodník Ramin Kohanbash poskytol výrobcom v Číne vzorky skutočných vojenských uniforiem a výstroje. Dôvodom bola možnosť replikácie, vďaka ktorej by mal Ramin uniformy pre predaj americkej armáde.

Potom, čo boli falzifikáty vyrobené v Číne, bol tovar prepravený a predaný podľa plánu.  To stálo americkú armádu už spomínaných dvadsať miliónov amerických dolárov.

Zadávanie zákaziek bolo v rozpore so zákonom o obchodných dohodách a Berryho novelou, ktorá nariaďuje, aby sa tovar pre armádu vyrábal v USA a vo vybranom počte spojeneckých krajín. Čína očividne na tomto zozname nie je.

"Medzi ďalšie položky, ktoré Kohanbash a jeho spoločníci dodali k falšovaniu, patrili vojenské parky používané personálom letectva USA umiestneným v Afganistane," uvádza sa vo vyhlásení.

Japonský premiér Šinzó Abe odsúdil útok nožom na civilistov
Japonský premiér Šinzó Abe vyjadril v utorok "silný hnev" po útoku nožom na autobusovej zastávke v meste Kawasaki a označil ho za "hrozný" čin. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


"Tieto parky sú vyrobené z materiálu známeho ako Multicam, ktorý obsahuje špecializovanú technológiu blízkej infračervenej technológie "NIR", ktorá je navrhnutá tak, aby boli používatelia ťažšie odhaliteľní okuliarmi na nočné videnie.

Dvesto kusom týchto falšovaných pariek chýbala uvedená technológia Multicam ale aj tak boli predané do amerického strediska pre zásobovanie letectva v USA."

Kohanbash by mal byť v júni postavený pred súd za obvinenie zo sprisahania, podvodu a nelegálnej prepravy falšovaného tovaru. Ak bude odsúdený za oba činy, tak mu hrozí až 15 rokov väzenia.