ČR: Zeman podporil reformu Európskej únie; zastal sa aj čínskej firmy Huawei
28 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Čím silnejší budeme v odolávaní tlakom, tým silnejšie bude národné sebavedomie, vyhlásil v utorok český prezident Miloš Zeman počas svojho vystúpenia na Žofínskom fóre v Prahe. Povedal, že podporuje zásadnú reformu Európskej únie a presun niektorých právomocí z nevolenej Európskej komisie na Európsku radu, v ktorej sú premiéri jednotlivých štátov a krajiny nemôžu byť prehlasované.


"Kedysi približne pred tromi rokmi som povedal vetu, že existuje podobnosť medzi Brežnevovou doktrínou obmedzenej suverenity a doktrínou obmedzenej suverenity v Európskej únii," povedal Zeman podľa spravodajského serveru iDNES.cz.

Za príklad takejto obmedzenej suverenity označil snahu o rozdelenie migračnej vlny medzi jednotlivé krajiny EÚ. Ocenil, že sa podarilo odvrátiť migračné kvóty. "Je viac-menej demokratická, a to musím uznať. Nakoniec sa podarilo migračné kvóty zrušiť," vyhlásil český prezident na adresu EÚ.

Zeman sa taktiež zastal čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei, ktorá je podľa spojencov v Severoatlantickej aliancii bezpečnostným rizikom pre aliančných partnerov vrátane Českej republiky. "Zatiaľ nijaký dôkaz podaný nebol," povedal Zeman.

V záujme krajiny, ako je Česká republika, nie sú podľa neho žiadne ekonomické sankcie niektorých štátov proti inému štátu. Hovoril o neúspešnosti sankcií voči Kube.

Zeman je pritom dlhodobým kritikom sankcií Európskej únie voči Rusku pre okupáciu Krymu, pripomína iDNES.cz.