Časť srbskej armády je po zásahu kosovskej polície v plnej bojovej pohotovosti
28 | 05 | 2019 I tasr

Srbsko uviedlo v utorok časť svojich ozbrojených zložiek do plnej bojovej pohotovosti po správach o tom, že kosovská polícia vstúpila do prevažne Srbmi obývanej časti Kosova, píše agentúra AP.


Podľa srbskej štátnej televízie RTS kosovské špeciálne jednotky "vtrhli" v utorok skoro ráno do severného Kosova a niekoľko ľudí pozatýkali.

Kosovský premiér Ramuš Haradinaj tento zásah potvrdil na Twitteri s tým, že v severnom Kosove prebieha "operácia proti pašeráckemu a organizovanému zločinu". "Táto operácia je proti organizovanému zločinu a zameriava sa aj na políciu a colníkov," priblížil Haradinaj s tým, že vyzval na zachovanie pokoja.

Na mieste podľa srbských médií zadržali 13 ľudí a došlo aj k streľbe.

Štátna televízia ďalej uviedla, že srbský prezident Aleksandar Vučič nariadil pre jednotky rozmiestnené v oblasti hraníc s Kosovom plnú bojovú pohotovosť.

Cieľom razie kosovskej polície bolo podľa riaditeľa srbského vládneho úradu pre Kosovo Marka Djuriča zastrašiť a vyhnať Srbov z Kosova a predstavuje "nielen hrozbu pre stabilitu, ale aj najpriamejšiu hrozbu pre mier".

"Ak sa to nezastaví okamžite, niet pochýb o tom, že Srbsko bude reagovať už počas dňa," varoval Djurič.

Kosovo po jednostrannom vyhlásení svojej nezávislosti od Srbska v roku 2008 získalo podporu Spojených štátov a väčšiny členských krajín Európskej únie. Srbsko ani jeho spojenci Rusko a Čína však suverenitu Kosova neuznali.

Kontrolu nad Kosovom stratilo Srbsko po vojenskej intervencii aliancie NATO v roku 1999.