Obyvatelia Moskvy i Petrohradu protestujú proti stavebným plánom svojich miest
27 | 05 | 2019 I tasr

Ruská polícia zadržala v pondelok v Moskve najmenej sedem ľudí, ktorí sa zúčastnili na proteste proti zahusťovaniu výstavby vo štvrti na juhozápade ruskej metropoly.


Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, polícia neuviedla dôvody zadržania demonštrantov.

Jedna z aktivistiek, Lilija Marjinková, bola zadržaná v čase, keď o priebehu protestu informovala webová stránka OVD-Info, ktorá monitoruje zatýkanie politických aktivistov v Rusku.

Podľa inej aktivistky sa ľudia svojou akciou snažili zabrániť vstupu stavebnej techniky na budúce stavenisko.

Časť obyvateľov štvrte Očakovo-Matvejevskoje chce totiž už dlhší čas prekaziť plány radnice na zahustenie existujúcej zástavby, pretože výber lokality považujú za "krajne nevhodný" na tento účel. Napriek protestom obyvateľov tam už zbúrali niekoľko budov a vyrúbali stromy.

Na program renovácie bytového fondu v Moskve bolo vyčlenených viac ako 400 miliárd rubľov (5,545 miliardy eur). Ak sa program zrealizuje, nové bývanie by mali dostať ľudia žijúci teraz v zdieľaných tzv. komunálnych bytoch, internátoch a ubytovniach v bytovkách v havarijnom stave.

Kritici tohto programu však tvrdia, že v skutočnosti nejde o sociálny projekt. Zlepšenie životných podmienok vybranej kategórie ľudí je podľa nich len vedľajším efektom projektu, ktorého hlavným cieľom je zisk z výstavby komerčných objektov na drahých stavebných pozemkoch v Moskve. Tá je - navyše - financovaná aj z peňazí zo štátneho rozpočtu.

Tento program renovácie bytového fondu v Moskve bol spustený v roku 2017 a prakticky hneď narazil na protesty obyvateľov štvrtí, ktorí radnici vyčítajú jej neochotu viesť s nimi dialóg a zohľadniť názor starousadlíkov. Podobné protesty ako v štvrti Očakovo sa doteraz konali aj na iných miestach Moskvy.

Protest proti stavebným plánom sa v pondelok bude konať aj v Petrohrade, ktorého obyvatelia namietajú proti výstavbe chrámu v jednom z mestských parkov. Ich zhromaždenie povolili aj úrady.

Proti výstavbe pravoslávneho chrámu na území parku protestovali nedávno aj obyvatelia Jekaterinburgu. Počas ich protestných akcií bolo zadržaných niekoľko osôb. Pod tlakom týchto protestov radnica i investor prehodnotili svoj zámer a chcú chrám postaviť na inom mieste.