Eurovoľby v Slovinsku vyhrala protiimigračná strana expremiéra Janeza Janšu
27 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Voľby do Európskeho parlamentu (EP) v Slovinsku vyhrala protiimigračná Slovinská demokratická strana (SDS) expremiéra Janeza Janšu. Nepodarilo sa jej však získať viac hlasov ako koalícii dvoch umiernených vládnych strán. S odvolaním sa na predbežné výsledky volieb, ktoré v nedeľu zverejnila slovinská volebná komisia, o tom informovala agentúra AP.

Z predbežných výsledkov eurovolieb v Slovinsku vyplýva, že SDS, ktorá má podľa AP blízko k maďarskej vládnej strane Fidesz, zvíťazila so ziskom 26,5 percenta odovzdaných hlasov.

Na druhom mieste skončili Sociálni demokrati (SD) s 18,6 percentami, pričom strana premiéra Marjana Šarca - Kandidátka Marjana Šarca (LMŠ) - získala 15,6 percenta platných hlasov. Obe spomenuté strany spolu tvoria vládnu koalíciu.

Opozičná konzervatívna strana Nové Slovinsko (N.Si) skončila s 11-percentnou podporou voličov štvrtá.

Ako pripomína AP, pravicovo populistická SDS vyhrala tiež minuloročné parlamentné voľby, avšak zostala mimo vlády po tom, ako sa na vytvorení vládnej koalície dohodli LMŠ a SD.

V susednom Chorvátsku vyhráva v eurovoľbách podľa predbežných výsledkov zverejnených volebnou komisiou vládne Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) so ziskom 23,3 percenta hlasov.

Na druhom mieste sa umiestnila s 18,3 percentami opozičná Sociálnodemokratická strana (SDP), pričom v EP zasadne aj jeden reprezentant koalície menších euroskeptických strán, ktorá vo voľbách získala 8,2 percenta hlasov.