Corbyn: Eurovoľby boli zástupným druhým referendom o brexite
27 | 05 | 2019 I tasr

Líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn požaduje, aby sa v Spojenom kráľovstve konali predčasné parlamentné voľby alebo druhé referendum o brexite. Reagoval tak na výsledky eurovolieb v Británii, ktoré podľa odhadov s veľkým náskokom vyhrala protieurópska Strana brexitu, zatiaľ čo vládnuci konzervatívci sa prepadli až na piate miesto. 


"Po tom, ako sa konzervatívcom už tri roky nedarí zrealizovať odchod Británie z EÚ v záujme celej krajiny, sa tieto voľby stali zástupným druhým referendom (o brexite)," vyhlásil Corbyn, ktorého citovala televízia Sky News.

Konzervatívna strana odchádzajúcej premiérky Theresy Mayovej sa podľa neho rozpadá, vláda nie je schopná vládnuť a parlament je zablokovaný. V tejto situácii sa musí rozhodnutie o otázke brexitu "vrátiť naspäť ľuďom, či už prostredníctvom všeobecných volieb alebo verejného hlasovania," vyhlásil Corbyn.

Labouristi sú podľa jeho názoru politickou silou, ktorá dokáže zjednotiť rozdelenú krajinu. Strana pritom v eurovoľbách skončila až na treťom mieste, keď o niekoľko percent zaostala za ďalším opozičným zoskupením, proeurópskymi Liberálnymi demokratmi. Na štvrtom mieste skončila Strana zelených.

Labouristická strana vo voľbách do EP utrpela porážku i v londýnskom obvode Islington, ktorý zastupuje v britskom parlamente samotný Corbyn. V Islingtone zvíťazil kandidát Liberálnych demokratov.

"Nedovolíme, aby pokračujúci chaos v radoch Konzervatívnej strany spôsobil, že naša krajina odíde z EÚ bez dohody," vyhlásil Corbyn, podľa ktorého by neriadený brexit poškodil britskú ekonomiku. Takejto alternatíve však podľa neho zabránia britskí poslanci.