Voľby do EP sa v nedeľu konajú v 21 členských štátoch EÚ. Slovenské neoficiálne výsledky sú už známe
26 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

V 21 z 28 členských štátov Európskej únie sa v nedeľu hlasuje vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Počas posledného dňa volieb do EP, ktoré prebiehajú od 23. do 26. mája, svoj hlas odovzdajú napríklad voliči v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Rakúsku, Maďarsku či Poľsku, píše agentúra DPA.


Približne 418 miliónov ľudí v celej Európe si od štvrtku môže vyberať svojich kandidátov do EP, ktorý tvorí spolu 751 členov.

V piatok sa začali voľby otvorením volebných miestností v Holandsku a Spojenom kráľovstve. Británia je po predĺžení termínu vystúpenia z EÚ do 31. októbra ešte stále členským štátom EÚ, mala teda aj povinnosť voľby usporiadať. Ak by sa tak nestalo, 1. júna by automaticky došlo k brexitu bez dohody.

MIMORIADNA SPRÁVA: V europarlamente by mali byť predbežne Smer, PS-Spolu, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO
26 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Voľby do EP pokračovali v sobotu v Írsku, Česku (kde sa volilo v piatok aj v sobotu), Litve, na Malte aj na Slovensku.

Výsledky volieb nemôžu byť zverejnené, skôr než sa v nedeľu o 23.00 h zatvoria volebné miestnosti v poslednej krajine, ktorou je Taliansko.

Výsledky volieb budú mať veľký vplyv na to, kto sa stane novým predsedom Európskej komisie a v tejto funkcii nahradí Jeana-Clauda Junckera, poznamenala DPA.

Európsky parlament je zákonodarná inštitúcia EÚ, do ktorej si svojich zástupcov každých päť rokov volia priamo občania. Parlament vo väčšine oblastí prijíma legislatívu spolu s Radou EÚ, ktorá pozostáva zo zástupcov vlád členských krajín.

Zaujímavosťou na Slovensku je status Igora Matoviča na sociálnej sieti. Ten zverejnil neoficiálne výsledky eurovolieb, zabalil to však do tipu. Odvoláva sa pritom na paralelné sčítavanie z okrskových komisií.

Igor Matovič zverejnil neoficiálne výsledky eurovolieb. Pozrite si ich
Slováci si v sobotu vyberali nových europoslancov. Podľa predbežných výsledkov bojujú o prvé miesto Smer-SD a koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu. Čítať ďalej
26 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Podľa neho sú výsledky takéto:

PS-SPOLU 18,4% (mandáty 3)
SMER 15,8% (3)
LSNS 12,4% (2)
KDH 9,6% (2)
SAS 9,3% (1+1 v čakaní kvôli brexitu)
OLANO 5,5% (1)
SMK 5,4% (1)
SNS 4,0%
KÚ 3,8%
SME RODINA 3,3%
MOST 2,7%