Taliansko: Salviniho Liga Severu je podľa exit pollov víťazom eurovolieb
26 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Talianska pravicovo-populistická Liga Severu, vedená vicepremiérom Matteom Salvinim, zvíťazila v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Taliansku. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, ktoré boli v Taliansku otvorené až do 23.00 h SELČ.  


Podľa agentúry AFP sa Salviniho Liga Severu umiestnila na prvom mieste so ziskom 27-31 percent hlasov.

Druhé miesto bude zrejme patriť Salviniho koaličnému partnerovi, protisystémovému Hnutiu piatich hviezd, ktoré podľa rôznych exit pollov zaznamenalo podporu 21-25 percent.

Podľa jedného z exit pollov, zverejneného verejnoprávnou televíziou RAI, Hnutie piatich hviezd skončilo dokonca na treťom mieste so ziskom v rozmedzí 18,5-22,5 percenta. Podľa tohto prieskumu medzi voličmi vychádzajúcimi z volebných miestností sa na druhom mieste umiestnila opozičná stredopravá Demokratická strana s podporou 21-25 percent.

Taliansko by mali v novom europarlamente zastupovať ešte ďalšie dve strany: Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho (8-12 percent) a krajne pravicová opozičná formácia Bratia Talianska (5-7 percent), píše agentúra DPA.