Môžeme poslať americké lode ku dnu, tvrdí iránsky generál. Pohrozil útokom raketami a tajnými zbraňami
26 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Irán v sobotu pohrozil útokom na americkú armádu raketami a tajnými zbraňami. USA posilňuje svoje vojenské jednotky v oblasti Perzského zálivu z dôvodu nespresnenej hrozby zo strany Iránu. Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zarifa označil počínanie USA za krajne nebezpečné.


Poradca iránskeho armádneho velenia generál Morteza Korban, ktorého citovala agentúra Mizan, v sobotu povedal, že Irán môže americké vojnové lode "poslať ku dnu." "Amerika vysiela do regiónu dve vojnové lode. Ak sa dopustia aj najmenšie hlúposti, pošleme tie lode ku dnu aj s ich posádkami a lietadlami s pomocou dvoch rakiet alebo nových tajných zbraní," povedal. Dodal, že verí, že "rozumní Američania a skúsení americkí velitelia" nedovolia americkým radikálom začať vojnu."

V piatok americký prezident Donald Trump oznámil, že USA posielajú na Blízky východ 1500 ďalších vojakov. Pôvodne sa hovorilo o posile až 10 000 mužov a žien.

"Posilňovanie americkej prítomnosti v našej oblasti je krajne nebezpečné a je to hrozba pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Je potrebné to riešiť,"povedal Zarifa, ktorého citovala iránska agentúra IRNA.

Americké médiá informovali o tom, že v apríli sa Zarifa pri návšteve USA stretol so senátorkou Dianne Feinsteinovou. Zarifov úrad k tomu povedal, že takéto informačné stretnutia sú bežné a nie sú súčasťou žiadneho vyjednávania. "Viac ako dve desaťročia hovoríme s mimovládnymi americkými politickými predstaviteľmi vrátane členov Kongresu, aby sme objasnili a vysvetlili politiku islamskej republiky," povedal hovorca ministerstva zahraničia.

Agentúra Reuters pripomenula názor západných odborníkov na kapacitu iránskej armády. Irán podľa nich účinnosť svojich zbraní často preceňuje, ale jeho raketový program, najmä balistické rakety dlhého doletu, vyvolávajú obavy.

Napätie medzi Iránom a USA rastie kvôli sankciám, ktoré USA proti Iránu obnovili, keď vlani odstúpili od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe. Teraz USA hovorí o hrozbe zo strany Iránu, ktorá ale nie je jasne špecifikovaná. USA kvôli nej poslali do oblasti Blízkeho východu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln so sprievodnými plavidlami a tiež bombardéry B-52.

HOKEJ: Sieň slávy IIHF má nových členov. Dočkal sa Miroslav Šatan a aj Žigmund Pálffy
Slováci Miroslav Šatan a Žigmund Pálffy, spolu s nimi aj Švéd Jörgen Jönsson, Američan Mike Modano a Kanaďanka Hayley Wickenheiserová sú novými prírastkami v Sieni slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Čítať ďalej
26 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Panujú obavy, že Irán môže ohroziť prevádzku ropných tankerov v Perzskom zálive, USA Iránu pripisujú nedávnu sabotáž štyroch týchto lodí, ktoré boli poškodené výbušninami neďaleko pobrežia Spojených arabských emirátov.

Komentár Vladimíra Prochvatilova: Útoky na ropné tankery v Spojených arabských emirátoch môžu byť operáciou USA pod falošnou vlajkou
“Ak sa Američania pohnú, zasiahneme ich do hlavy” Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)


Jeden z veliteľov iránskych revolučných gárd Gholámalí Rašíd v sobotu vyhlásil, že bezpečnosť trasy ropných tankerov súvisí s tým, či bude môcť Irán vyvážať svoju ropu.

"Nie je možné hovoriť o bezpečnosti a stabilite v Perzskom zálive a Hormuzskom prieplave bez ohľadu na záujmy iránskeho národa vrátane exportu (iránskej) ropy," citovala jeho slová agentúra Fars.