Írski voliči jasne podporili plán na liberalizáciu ústavy, ktorá uľahčí rozvod
26 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Ako v nedeľu oznámili volební predstavitelia, za zrušenie ústavnej požiadavky, podľa ktorej musia manželské páry žiť pred rozvodom odlúčene štyri roky, hlasovalo v piatkovom referende viac než 82 percent zúčastnených. Informovala o tom agentúra AP.


Novú legislatívnu úpravu týkajúcu sa rozvodov bude mať teraz za úlohu pripraviť írsky parlament. Po zrušení úplného zákazu rozvodov v 90. rokoch musia v krajine podľa aktuálnej úpravy zakotvenej v ústave manželia pri rozvode dokázať, že najmenej štyri z posledných piatich rokoch žili oddelene.

Írska vláda naznačila, že chce navrhnúť skrátenie zmieneného obdobia na dva z posledných troch rokov, píše agentúra AFP.

Ministerka kultúry Josepha Madiganová pre verejnoprávnu televíziu RTÉ povedala, že voliči preukázali súcit, keď sa schválením návrhu rozhodli "poľudštiť systém".

Účasť na referende dosiahla 51 percent. Podľa jeho výsledkov budú tiež v Írsku uznávané rozvody, ktoré sa uskutočnili v iných krajinách.

Pred rokom írski voliči schválili väčšinou 66 percent zrušenie ústavného zákazu interrupcií. V októbri následne v plebiscite rozhodli o zrušení zriedka uplatňovaného ústaveného zákazu rúhania.

Iniciovanie ďalšieho referenda o odstránení alebo zmene ústaveného článku, ktorý sa zmieňuje o "živote ženy v rámci domu", sa očakáva čoskoro, dopĺňa AFP.