VIDEO: SpaceX vyniesla na obežnú dráhu 60 satelitov pre vysokorýchlostný internet Starlink
25 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Americká spoločnosť SpaceX úspešne začala realizáciu projektu širokej satelitnej siete Starlink pre zabezpečenie vysokorýchlostného prístupu na internet z ktoréhokoľvek miesta na Zemi. Raketa Falcon 9 dnes o 04:30 SELČ vyniesla z floridského mysu Canaveral na určenú obežnú dráhu prvých 60 satelitov siete, ktorú má tvoriť až 12.000 aparátov. SpaceX to oznámili na svojom webe.


Dnešný ďalší vesmírny počin spoločnosti založenej vizionárskym miliardárom Elonom Muskom zahŕňa aj ďalšie úspechy. Predovšetkým išlo o doposiaľ najťažší náklad, aký SpaceX do vesmíru dopravil na jeden krát. Okrem toho prvý stupeň rakety zdarne zavŕšil už tretí rok a bezchybne sa vrátil na Zem, keď pristál na plošine Of Course I Still Love You v Atlantickom oceáne. Vlani v septembri vyniesol družicu Telstar 18 a tento rok v januári Iridium-8.

Po dvoch odložených štartoch dnes Falcon 9 úspešne vyniesol družice na stanovenú obežnú dráhu 440 kilometrov nad Zemou. Aparáty sa potom vlastným pohonom dostali na operačnú orbitu vo výške 550 kilometrov. Zistenie toho, či všetky správne fungujú, bude trvať pravdepodobne jeden deň.

Každý satelit s hmotnosťou 227 kilogramov je vybavený vlastným motorom, ktorý mu umožňuje upravovať obežnú dráhu a udržiavať polohu. Sú v nich tiež zabudované sledovacie navigačné systémy, ktoré spoločnosti umožňujú presné zameranie. SpaceX tiež tvrdí, že satelity Starlink dokážu sledovať trosky na obežnej dráhe a autonómne sa vyhýbať kolíziám.

Ďalšou zaujímavosťou týchto prístrojov je, že po skončení svojej životnosti automaticky zostúpia z obežnej dráhy a zaniknú v atmosfére. 95 percent ich komponentov bleskovo zhorí v stratosfére.

SpaceX dúfa, že sa satelitná sieť Starlink stane kľúčovým zdrojom financovania pre väčšie vesmírne projekty, ako je napríklad plán kolonizácie Marsu.

"Myslíme si, že toto je základný kameň na ceste k založeniu sebestačného mesta na Marse a základne na Mesiaci," povedal minulý týždeň Musk novinárom k začatiu realizácie tohto satelitového projektu.


Na dosiahnutie konštantného internetového pokrytia väčšiny sveta bude podľa Muska potreba najmenej 12 letov s podobným nákladom, ako bol ten dnešný. Ročne sa predpokladá vynesenie až 2000 satelitov. Zatiaľ má SpaceX povolenie prevádzkovať sieť v USA.



SpaceX má v budovaní satelitnej siete na poskytovanie vysokorýchlostného prístupu na internet vážneho konkurenta. Spoločnosť OneWeb, podporovaná firmou Airbus, tento rok vo februári umiestnila na obežnej dráhe pomocou ruskej rakety Sojuz ST-B prvých šesť satelitov, ktoré budú súčasťou celosvetovej siete tvorenej približne 900 družicami.