Nemecký YouTuber roztrhal CDU na kúsky. Strana kancelárky Merkelovej je zúfalá
25 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Kresťanskí demokrati kancelárky Angely Merkelovej majú pred zajtrajšími voľbami do Európskeho parlamentu nečakaný, no o to závažnejší problém - video nazvané "Zničenie CDU", v ktorom mladý YouTuber Rezo nekompromisne trhá ich politiku na kúsky a tvrdí, že strana ničí Nemecko.


Takmer hodinový príspevok za týždeň videlo vyše deväť miliónov ľudí, čo nie je zanedbateľné číslo, hlavne pri mladších voličoch. Podstatne horšie na tom je, že strana vôbec nevie, ako adekvátne zareagovať.

Merkelová čelila mnohým protivníkom počas svojej dlhoročnej politickej kariéry. Väčšinou nimi boli starší muži v oblekoch reprezentujúci niektorú z politických strán, ktorí pre ňu predstavovali problém len zriedkavo. Teraz však pred ňou a jej spolustraníkmi stojí úplne iný protivník - má dvadsaťšesť rokov a namiesto obleku nosí mikinu so šiltovkou, pod ktorou skrýva modré vlasy. K žiadnej strane sa nehlási, no jeho video pred voľbami poriadne zamiešalo karty nemeckej politiky.

Trump obíde Kongres, aby mohol predávať zbrane Saudskej Arábii
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila Kongresu, že obíde jeho posudzovaciu právomoc v otázke predaja zbraní Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom (SAE). Poukazuje pritom na hrozbu, ktorú pre národnú bezpečnosť údajne... Čítať ďalej
25 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Vo svojom príspevku rozoberá politiku kresťanských demokratov a jej dopady na spolkovú republiku a občanov. Vo videu, ktoré sprevádzajú grafy, tabuľky a tiež desiatky odkazov na zdroje, kriticky hodnotí všeobecné postoje CDU a finišuje to tvrdením, že strana "ničí náš život a našu krajinu".

Kresťanskí demokrati podľa neho konajú v prospech bohatých na úkor chudobnej vrstvy obyvateľov. Povedal, že Spojeným štátom schvaľujú páchanie vojnových zločinov a udržiavajú katastrofálnu klimatickú politiku, práve preto by ich ľudia nemali voliť. Voličský hlas si podľa neho nezaslúžia ani koaliční Sociálni demokrati a už vôbec nie protestná Alternatíva pre Nemecko.

Kritici príspevku vyčítajú jeho subjektivitu, podľa nich mladý muž vo videu tendenčne a voľne nakladá s faktami. Aj to je jednou z možností, prečo je v Nemecku populárne. Používatelia YouTube, kde má Rezo dvojicu kanálov s celkovo viac ako 2,3 milióna odberateľmi, oceňujú jeho jasné vyjadrovanie, ktoré pre nich nie je nezrozumiteľne ako nezmyselné reči politikov.

Objavil sa tiež názor, že obyvateľstvu hovorí z duše. To sa zrejme nevzťahuje na politikov CDU, ktorí video označili za fake news, hovoria tiež o "pseudofaktoch" alebo názorovej diktatúre. Chybou bolo, že namiesto adekvátnej reakcie pozvali autora videa na diskusiu. Aj to podľa nemeckých médií ukazuje, že kresťanskí demokrati youtuberom a ich cieľovej skupine zatiaľ nerozumejú.

"CDU reaguje komunikačnou katastrofou. Je to len doterajší vrchol odcudzenia strany od mladých ľudí v Nemecku. Schyľovalo sa k nemu už dlho," tvrdí server Spiegel Online.