MS v hokeji čakajú veľké zmeny. Od budúceho roka bude všetko inak
25 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Tohtoročné hokejové majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach budú možno posledné, kedy sa hrá na klziskách v európskych rozmeroch.


Šéf Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF René Fasel už začiatkom tohto roka vyhlásil, že by si prial túto zmenu práve už od budúceho roka. "Čím viac sledujeme také zápasy, ako sú napríklad tieto stretnutia juniorov v Kanade, dochádzame k záveru, že jedným z dôvodov tak vysokej úrovne hry je práve užšie klzisko," povedala hlava svetového hokeja vo Vancouveri, kde sa na prelome roku konali majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov.


"Bolo to schválené. Platí to hneď. Švajčiari dostali otázku, či sú schopní to urobiť. Ale ako to dopadne, neviem. Nechcem hovoriť za nich," povedal po bratislavskom kongrese generálny sekretár Slovenského hokeja Martin Urban. Nie je jasné, či už na budúci rok bude k videniu ihrisko s rozmermi 26x60 metrov.

Na ihriskách so šírkou o štyri metre kratšou než aké majú tie európske sa už MS hrali v roku 2008, kedy sa turnaj konal v Kanade. "Samozrejme nikto nemôže nútiť jednotlivé tímy a kluby, aby zužovali klzisko. To v žiadnom prípade. Ale je odporúčané, aby sa majstrovstvá sveta tej najvyššej úrovne hrali na 26 metroch, pretože je to zaujímavé pre divákov," dodal Urban.

Čaputová: Stojíme na križovatke z hľadiska budúcnosti a podoby EÚ
25 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Ak nebudú mať usporiadateľské krajiny dostatok finančných prostriedkov k zúženiu klzísk v jednotlivých halách, môžu z ekonomických dôvodov požiadať o výnimku. "Musí sa ale v oboch arénach hrať na rovnakých rozmeroch ihriska," pripomenul Urban.