Huawei čakajú veľké zmeny. Z Androidu prejde na iný systém už o šesť mesiacov
24 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Google vraj zaistí podporu pre telefóny Huawei len do polovice augusta.


Jeff Pao cituje expertov z Hong Kongu, ktorí sa domnievajú, že Huawei bude môcť prepnúť z Androidu na vlastný operačný systém Hongmeng. V ekonomike ako je čínska, kde má vláda veľký vplyv, nie je problém takúto zmenu urobiť efektívne. Hongmeng je otvorená platforma.

Zakladateľ a šéf Huaweiu Žen Čeng-fej uviedol, že 90 dní, ktoré Google Huaweiu dal, nehrá rolu, pretože firma je schopná byť sebestačná. Firma má údajne plán B, ktorý zahŕňa vlastné čipy a vlastný operačný systém.

Hongmeng je vraj podobný Androidu a užívatelia sa rýchlo naučia s ním zaobchádzať.

Je však jasné, že Huawei bude krátkodobo poškodený, pretože musí prejsť z Androidu na Hongmeng, z dlhodobého hľadiska však na tom môže zarobiť. Spolieha sa vraj hlavne na lojalitu zákazníkov v rozvojových krajinách, ktoré sú zapojené do projektu "Jeden pás, jeden chodník".

SaS žiada Čižnára, aby sa pozrel na trest Juraja Hossu, ktorý zabil Filipínca Henryho Acordu
24 | 05 | 2019 | tasr


Huawei uvádza, že asi polovica dodávok telefónov smeruje do zahraničia. V Rusku je číslom jedna, dvojkou je Samsung a následne Apple.

Huawei má vo výbave základný Android, ale bez aplikácií Google napr. YouTube a Gmail, či Facebook, ktoré sú v Číne zablokované.

Práve preto majú zákazníci v zahraničí obavy, že už nebudú môcť používať aplikácie Google, na ktoré sú zvyknutí, a namiesto toho sa budú musieť naučiť používať čínske náhrady ako je Wech. Majú obavy z jazyka a geografickej bariéry.

Ak používatelia Hongmeng neprijmú, budú dopady na firmu katastrofálne. Zástupcovia firmy sa domnievajú, že na straty doplatí aj USA, pretože stratí trhový podiel.