Až 290 migrantov na nafukovacích člnoch zachránila pobrežná stráž pri Tripolise
24 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Líbyjská pobrežná stráž musela dnes zasahovať pri dvoch operáciach východne od hlavného mesta Tripolis. Dokopy sa im podarilo zachrániť 290 migrantov, ktorí sa plavili na nafukovacích člnoch. S odvolaním na oznámenie hovorcu pobrežnej stráže o tom informovala agentúra Reuters.


Počas prvej akcie sa podarilo zachrániť 87 migrantov pri pobreží neďaleko mesta Karabúlí, ktoré sa nachádza asi 50 kilometrov východne od Tripolisu. Ďalších 203 migrantov bolo zachránených z dvoch nafukovacích člnov pri meste Zlítin, asi 160 kilometrov východne od Tripolisu. Migranti, tak nasledne boli vydaní úradom.

Pobrežie Líbya je východiskovým bodom, odkiaľ sa ľudia, ktorí utekajú pred vojnovými konfliktami a chudobou, snažia dostať do Európy. Pri nebezpečnej ceste na mori sa už utopili tisíce migrantov, zatiaľ čo mnoho ďalších v Líbyi zadržali a zotročili pašeráci ľudí či ozbrojené skupiny. Líbyjské úrady s pomocou EÚ zvýšili odhodlanie a snahu zastaviť lode s migrantmi smerujúcimi do Európy.

Pokračuje proces s Pavlom Ruskom. Prokurátor ho nachytal ako klame
Pred trojčlenným senátom Okresného súdu Bratislava II pokračuje v piatok druhým dňom prvé hlavné pojednávanie s bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom, ktorý je obžalovaný v prípade prípravy vraždy svojej spoločníčky Silvie Volzovej.... Čítať ďalej
24 | 05 | 2019 | Roman Suchý/TASR


Od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa Líbya nespamätala z chaosu. O vládu okrem mnohých ozbrojených skupín sa usilujú dva kabinety ktoré na východe neuznávajú vládu v Tripolise, ktorá má podporu OSN.

Intenzívnejšie boje v krajine, prípadne aj pád centrálnej vlády podporovanej OSN, ktorá má pod kontrolou len časť krajiny, by mohli uviesť Líbyu do ešte väčšieho chaosu. To môže viesť aj k nárastu počtu migrantov, ktorí z Líbye utekajú do Európy.

Je tu riziko, že to vytvorí novú migračnú krízu, s narastajúcim tokom, ktorý bude smerovať hlavne do Talianska a iných stredomorských krajín.