V Bratislave začína pojednávanie s Pavlom Ruskom. Vypovedať by mali aj Ján Kováčik, či Marián Kočner
23 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Dnes začína v bratislavskom Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom. Ten čelí obžalobe v prípade objednávky vraždy jeho bývalej obchodnej partnerky Sylvie Volzovej.




Stretnutie, ktoré dohodil Ján Kováčik

Bola jeseň roku 1997 a krátko popoludní zaparkovalo na Kuzmányho ulici v Banskej Bystrici zelené volvo s tmavými fóliami na zadných sklách. Vystúpili z neho traja muži. Dvaja sa pobrali do zasadačky v blízkej administratívnej budove. Popisuje udalosti Trend.

Jedným z nich bol vtedajší riaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko. Na hlave mal baretku, oblečený bol v teplákovej súprave. Smeroval na stretnutie so šéfom banskobystrického podsvetia Mikulášom Černákom. Kontakt mu sprostredkoval jeho známy Ján Kováčik, ktorý dnes stojí na čele Slovenského futbalového zväzu.


V zasadačke firmy Security 3 sa P. Rusko okrem M. Černáka rozprával aj s Milošom Kaštanom, ktorý v tom čase patril medzi „černákovcov“. P. Rusko sa sťažoval na svoju spoločníčku Sylviu Volzovú a zisťoval, či by sa to dalo nejako riešiť.


Za vyriešenie problému so svojou obchodnou partnerkou P. Rusko ponúkol 20 miliónov korún. Plán bol taký, že mafiáni S. Volzovú unesú, prinútia ju previesť jej obchodný podiel v televízii Markíza na niekoho iného, a potom ju zavraždia.


Plán však zlyhal. Krátko po predmetnom stretnutí polícia na M. Černáka vydala zatykač, a ten sa aj s M. Kaštanom prihlásil na polícii. Róbert Lališ z bratislavskej skupiny „sýkorovcov“, ktorý mal na únose a vražde S. Volzovej spolupracovať, si to rozmyslel a z celého plánu napokon zišlo, uzatvára Trend.


Ku Kočnerovej SMS Haščákovi existuje Forischova nahrávka
Zhruba v čase, keď Marian Kočner oznamoval SMS správou šéfovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi, že pracuje na odstránení "čuráka". Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Pojednávanie, ktoré vojde do dejín

„Na predmetné hlavné pojednávanie sa v určenom čase v zmysle oznamu na webovej stránke OS Bratislava II akreditovalo spolu 23 redaktorov a redaktoriek, 13 fotografov a deväť kameramanov a kameramaniek,“ uviedol na otázku TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Pokyny na akreditáciu sa nachádzali na webovej stránke OS Bratislava II od utorka 14. mája a akreditovať sa bolo možné do popoludňajších hodín tohto utorka.

„Čo sa týka rozhodnutia senátu vykonať hlavné pojednávanie v ÚVV a ÚVTOS Bratislava boli dva hlavné dôvody. Bezpečnostné opatrenia, ktoré sú potrebné vzhľadom na niektoré osoby obžalovaných. Pritom realizácia týchto bezpečnostných opatrení v budove OS Bratislava II a jej blízkosti by viedla k paralyzovaniu alebo podstatnému obmedzeniu činnosti celého OS a mala by vplyv na ostatné pojednávania počas dvoch dní,“ sprostredkoval hovorca Adamčiak odpovede zákonného sudcu v tejto kauze Pavla Juhása. Informuje denník Pravda.

„Zasadacia miestnosť ústavu bola prerobená a vytvorená na účely súdnych pojednávaní pre zníženie možnosti vzniku mimoriadnych udalostí týkajúcich sa pojednávaní a predvádzaní obvinených na tieto pojednávania pri páchaní závažnej trestnej činnosti ešte v roku 2000,“ povedala riaditeľka Odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

Kočner písal Glváčovi: "Aj vrahov Kuciaka by si našiel. Tak ty by si len ministroval a ja by som to celé zariadil"
22 | 03 | 2019 | Aneta Leitmanová


 
Vypovedať bude aj Kočner

Na súd by mal podľa medializovaných informácií vypovedať dnes aj Marian Kočner. Aj on totiž má čo k prípadu povedať.

Pavol Rusko pochádza, podobne ako Kočner, z Liptova. S Kočnerom sa poznajú dlhé roky, mali spolu niekoľko konflikov. Obaja vyštudovali žurnalistiku. Dnes sú obaja obvinení v kauze zmeniek televízie Markíza. Informuje portál Glob.

Rusko bol v deväťdesiatych rokoch generálnym riaditeľom televízie Markíza. Práve v roku 1998 vrcholila kauza Gamatex, ktorá je previazaná aj na ďalšiu kauzu – zmenky. Kauza vrcholila  len niekoľko týždňov pred voľbami. Išlo o spor Kočnerovej firmy Gamatex s Pavlom Ruskom – vtedajším generálnym riaditeľom a majiteľom televízie Markíza. Hoci šlo na prvý pohľad o súkromný spor dvoch podnikateľov, kauza nabrala úplne iný rozmer. Vtedajší politici si z nej totiž z nej len chvíľku pred voľbami vytĺkali politický kapitál.

Informácie budeme počas dňa aktualizovať!