USA si už brúsia zuby. Nord Stream 2 čakajú poriadne sankcie
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Washington sa stavia proti výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2 zo všetkých síl, uviedla rakúska televízia ORF.


"V blízkej budúcnosti" americký Kongres prijme zákon, ktorý stanovuje sankcie proti európskym spoločnostiam spojeným v projekte Nord Stream 2, povedal počas svojej návštevy v Kyjeve americký minister energetiky Rick Perry.

Podľa Ricka Perryho je v USA veľký odpor proti výstavbe ruského plynovodu. Kongres Spojených štátov prijme zákon a hlava Bieleho domu, Donald Trump, ho takmer s určitosťou podpíše. "V dôsledku toho budú sankcie uvalené na Nord Stream 2," uviedol americký minister.

Rusko už reagovalo na vyhlásenie amerického ministra energetiky a obvinilo Washington z "nekalej súťaže." Rusko považuje za "neprijateľné" akékoľvek akcie zo strany Spojených štátov, ktorých cieľom je brániť realizácii projektu, povedal Dmitrij Peskov.

Rusko poukazuje, že sa jedná o obchodný projekt, ktorý stabilizuje energetické potreby Európy, zatiaľ čo USA z neho robí politický prostriedok, pokiaľ nepresadia svoj skvapalnený plyn, ktorý sa do Európy dováža.

Poláček v Košiciach nezvláda ostrý štrajk zamestnancov dopravného podniku
22 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Rakúsky televízny kanál pripomína, že ruský koncern Gazprom prevzal polovicu nákladov výstavby Nord Stream 2.

"Druhá polovica je financovaná piatimi európskymi energetickými spoločnosťami: dcérskou spoločnosťou BASF Winterschall, Uniper, Royal Dutch Shell, francúzskou engi a rakúskou OMV," uviedla ORF.