Taiwanský prezident: Cena zaplatená za Tchien-an-men ukazuje hodnotu demokracie
23 | 05 | 2019 I tasr

Vysoká cena zaplatená za prodemokratickú demonštráciu v čínskom Pekingu v roku 1989 pripomína ľudu Taiwanu hodnotu demokracie. Vyhlásila to vo štvrtok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.


Pred 30. výročím pekinských protestov, ktoré viedli ku krvavému zásahu armády proti demonštrantom, sa viac ako 200 obhajcov demokracie vrátane lídrov z Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men) zišlo v Tchaj-peji na sérii spomienkových podujatí.

Je medzi nimi akademická konferencia, mierové zhromaždenia a výstava týkajúca sa známej scény, keď osamotený muž v bielej košeli a tmavých nohaviciach s dvoma nákupnými taškami v rukách stál pred kolónou tankov.

"Tieto aktivity opäť pripomínajú ľudu Taiwanu, čo sa naozaj v minulosti stalo a aká je hodnota demokracie," uviedla taiwanská prezidentka, ktorá prijala aj niekoľkých prominentných čínskych obhajcov demokracie žijúcich v exile.

Cchaj Jing-wen tiež odsúdila plán čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga načrtnutý v jeho novoročnom príhovore - aplikovať na Taiwan princíp jedna krajina, dva systémy. Ten je podľa nej veľkou hrozbou pre slobodný a demokratický životný štýl na ostrove.

Agentúra DPA pripomína, že v rámci uvedeného princípu sa územia Hongkongu a Macaa vrátili pod správu Číny po tom, ako sa tam skončila koloniálna nadvláda.

"Ako demokraticky zvolená prezidentka musím dať jasne najavo, že Si Ťin-pchingov plán nemôže prijať krajina, ktorá sa teší slobode, demokracii a dodržiavaniu ľudských práv," dodala taiwanská prezidentka.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým v prípade potreby môže prevziať kontrolu prostredníctvom sily. Taiwan sa pokladá za zvrchovaný štát, ktorý má svoj vlastný politický systém, menu a súdnictvo, avšak oficiálne nikdy nezávislosť od Číny nevyhlásil.