Padá libra, želajte si niečo. Britániu tlačia špekulácie o konci Mayovej
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Britskej vláde hrozí kolaps, podľa najnovších informácií premiérka Theresa Mayová ohlási v piatok rezignáciu. Kurz libry sa vďaka tomu prepadol na štvormesačné minimá. O situácii píše portál Bloomberg.


Prepad libry voči doláru je okolo desatiny percenta. Voči euru bol prepad slabší, napriek tomu zažíva britská mena voči spoločnému európskemu platidlu najdlhší pokles v histórii.


"V našom portfóliu je momentálne libra najmenej zastúpená za posledný rok a pol. Mayovej odchod už investori započítali, no nie som si ale istý, že je trh pripravený na nástup Borisa Johnsona do premiérskeho kresla," uviedol investičný manažér Andrew Cole. Podľa denníka The Guardian by mohol byť možným nástupcom Mayovej bývalý starosta Londýna.

Časť investičných manažérov sa obáva ďalšieho prepadu libry o necelých päť percent na minimá z roku 2016, kedy si občania Veľkej Británie zvolili odchod z Európskej únie.

Jediná vec, ktorá by mene v krátkodobom horizonte prospela, je výraznejší úspech proeurópskych strán v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu. Tento názor vyslovil Russell Silberston z investičnej spoločnosti Investec Asset Management.

Posledné ultimátum. Turecko si musí vybrať medzi Ruskom a USA
Washington hrozí sankciami Turecku za nákup ruských systémov S-400. Namiesto toho musia nakúpiť americkú alternatívu komplex Patriot. Na rozmyslenie majú dva týždne, informovalo CNBC. Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Mayovej sa doteraz nepodarilo presvedčiť dostatočné množstvo poslancov, vrátane tých konzervatívnych, aby hlasovali pre "rozvodovú dohodu" s EÚ. Práve naopak - snaha premiérky o získanie tejto podpory spôsobila nový rozkol v britskom kabinete.

V stredu ho opustila Andrea Leadsomová, ktorá vo vláde doteraz vytvárala agendu dolnej komory parlamentu. Zámer Mayovej nechať o brexitovej dohode hlasovať v prvom júnovom týždni tým zrejme padol. Kabinet oznámil, že hlasovanie v uvedenom termíne nebude.

Nesúlad v radoch konzervatívcov ešte viac prehĺbil Mayovej utorkový prejav, v ktorom predstavila návrh zákona o "rozvodovej dohode" s EÚ. Touto cestou chce v parlamente de facto ratifikovať pripravenú dohodu so zvyškom Európskej únie, ktorú však Dolná snemovňa už trikrát odmietla.

Premiérka, v snahe získať opozičnej hlasy, do návrhu zákona zahrnula niekoľko prvkov reagujúcich na požiadavky labouristov. Jej straníckych kolegov pobúril hlavne prísľub hlasovania o možnosti vypísať referendum o finálnej podobe brexitu, pričom by sa vláda musela riadiť vôľou poslancov.