Odpoveď na Trumpove clá. Vzácne horniny sú esom v rukáve Číny
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Čínsky prezident Xi Jinping vyzýva na sebadôveru v čase, kedy sa Čína potýka s dlhodobou výzvou Spojených štátov - obchodnou vojnou a zákazmi pre výrobcov Huawei a ďalších technológií. Informuje o tom SCMP.


Čínsky prezident využil trojdňový výlet do provincie Jiangxi, aby podporil význam domácich technológií a zdrojov. Taktiež zdôraznil potrebu sebestačnosti a vyzval krajinu, aby sa pripravila na odrazenie rôznych dlhodobých výziev zo strany Spojených štátov.

"Technologická inovácia je základom života pre podniky," povedal Xi v pondelok na návšteve provincie Jiangxi. „Len ak budeme vlastniť svoje duševné vlastníctvo a základné technológie, potom môžeme vyrábať konkurencieschopné produkty a nebudeme porazení v zintenzívňujúcej sa konkurencii.“

Vyhlásenie bolo vysielané po celej krajine v stredu večer. Stalo sa tak potom, čo americký prezident Donald Trump podpísal ohľadom čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei Technologies a ich spriaznených spoločností. V hre je tiež zlyhanie desaťmesačných obchodných rozhovorov medzi oboma krajinami, čo vedie k tomu, že Čína a USA obchodujú s novými sankciami na dovoz.

Xi vyzval na sebadôveru počas cesty do JL Mag Rare-Earth, významnej spracovateľskej spoločnosti vzácnych hornín v Ganzhou, ktorá je prvou zastávkou jeho trojdňového turné po provincii Jiangxi. Uviedol, že vzácne horniny majú strategický význam a sú dôležité pre udržateľnosť ekonomiky Číny.

"Vzácne horniny sú dôležitým strategickým zdrojom a sú tiež neobnoviteľné," povedal Xi. „Musíme posilniť technologické inovácie… tiež posilniť ochranu životného prostredia a dosiahnuť trvalo udržateľný rozvoj,“ povedal.

Kým Xi nehovoril o obmedzovaní vývozu alebo ťažbe nerastov, jeho poznámky prichádzajú uprostred výziev, aby Čína využila zdroje ako vyjednávací čip v technologickom súboji so Spojenými štátmi.

Jin Canrong, špecialista na medzinárodné vzťahy z Renmin University v Pekingu, navrhol zákaz vývozu všetkých vzácnych hornín do USA.

Čína predstavuje 90% celosvetovej produkcie vzácnych hornín a nerasty patria medzi niekoľko málo položiek, ktoré sú vylúčené z plánovaných ciel USA na takmer všetky zostávajúce čínske výrobky vyvážané do USA.

Táto cesta bola prvou domácou prehliadkou prezidenta od eskalácie obchodnej vojny pred tromi mesiacmi. Sprevádzal ho viceprezident Liu He, čínsky najvyšší vyjednávač v obchodných rokovaniach s Washingtonom, a úradník, ktorý dohliada na čínsku priemyselnú politiku.