Nový chránený druh? Fašisti v Španielsku zažívajú zlaté časy
23 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Asociácia sudcov sa obáva, že aj obete holokaustu môžu byť teraz obvinení z trestných činov z nenávisti voči nacistom, ktorí sú v Španielsku chránení. Informuje o tom portál heise.de.


Sociálnodemokratická vláda v Španielsku je skutočne schopná všetkého, ako ukazuje škandalózny proces. Nacisti v krajine nie sú ani kritizovaní sociálnymi demokratmi, alebo pri najlepšom len veľmi nesmelo.

Toto naozaj nie je nič nové, aj keď hromadia zbrane a sú veľmi násilní. Vláda pod Pedrosom Sánchezom, napriek mnohým sľubom, žiadosť Európskeho parlamentu doteraz nerealizovala: "fašistické organizácie, ako napríklad Franco Foundation, by konečne mali byť zakázané." Tvárou v tvár novému škandálu je tiež otázne, či sa to stane.

Nacisti v Španielsku sú dokonca označení ako skupina hodná ochrany. Generálny prokurátor María José Segarra, ktorý bol menovaný Sánchezovou vládou, vydal pozoruhodné právne odporúčania v obežníku pre prokurátorov. Na 88 stranách sú "pokyny" ako majú byť "zločiny z nenávisti" v budúcnosti interpretované.

Pokyny sú očividne namierené proti "znevýhodneným skupinám". Ministerstvo spravodlivosti teraz tiež počíta s nacistami ako znevýhodnenou skupinou, "Preto je možné za takéto zločiny považovať napadnutie osoby s nacistickou ideológiou alebo podnecovanie nenávisti voči tejto skupine." Prokurátori sú teda teraz poučení, aby tieto činy sledovali.

AKTUÁLNE: „Som vinný,“ povedal na súde Mikuláš Černák. Súd to však neprijal!
23 | 05 | 2019 | Peter Králik


Trestnoprávna reforma konzervatívnych predchodcov sa interpretáciou sociálnych demokratov ešte viac rozšírila. Túto reformu kritizujú hlavne odborníci z OSN. To všetko sa deje práve v čase, keď sú otvorené fašistické strany opäť volené do španielskych parlamentov, v ktorých sa nachádzajú práve frankisti, falangisti a iní popierači holokaustu.

"Demokratickí" sudcovia sú zdesení a poukazujú na to, že na základe nového výkladu možno obviniť aj tých, ktorí prežili Osvienčim. Asociácia právnikov "Drets" sa obáva, že sa pripravuje kriminalizácia antifašistov.

Československý prezident Beneš varoval pred zľahčovaním viny nacistov už počas 2. svetovej vojny. "Príde skoro chvíľa, keď sa títo vinníci budú pred sebou samými a pred svetom očisťovať z toho, čo v týchto rokoch napáchali. A budú tomu sami veriť, až tieto nové lži budú prednášať. A konečne prídu opäť, aby od očisťovania prešli k útoku," cituje Edvarda Beneša pamätná doska, ktorá sa nachádza v Českom Krumlove.