Legendárny Zetor lieta v problémoch. Čo s ním bude ďalej?
23 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Po ôsmich rokoch skončil minulý rok brniansky výrobca traktorov v mínusových číslach. Za rok 2018 vykázala spoločnosť Zetor Tractors stratu pred zdanením vo výške 149 miliónov českých korún pri celkových tržbách 2,239 miliardy korún. Okolo oslabenej firmy už začali krúžiť noví záujemcovia.


Týždenník Ekonom má informácie o tom, že vedenie bratislavskej spoločnosti HTC Investments, ktorá Zetor Tractors od roku 2002 ovláda, rokovala o možnej akvizícii najmenej s troma firmami.

Oficiálne sa aktuálne predáva len Zetor Kovárna, ktorá je sesterskou spoločnosťou Zetor Tractors. HTC Investments hľadá nového majiteľa aj pre svoju slovenskú strojársku divíziu Kinex Bearings.

Zetor predal vlani 2080 traktorov, čo bolo najmenej od roku 2002, kedy HTC kúpilo podnik od českej vlády približne za 300 miliónov korún. Zetor v tom čase predával cez štyri tisícky traktorov ročne. Noví majitelia vtedy produkciu vytiahli na viac než sedem tisíc strojov, to bolo v roku 2007. V posledných rokoch však tržby aj zisk klesajú.

Odpoveď na Trumpove clá. Vzácne horniny sú esom v rukáve Číny
Čínsky prezident Xi Jinping vyzýva na sebadôveru v čase, kedy sa Čína potýka s dlhodobou výzvou Spojených štátov - obchodnou vojnou a zákazmi pre výrobcov Huawei a ďalších technológií. Informuje o tom SCMP. Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Firma vlani uviedla na trh stroje s motormi spĺňajúcimi nové európske normy až s niekoľkomesačným oneskorením a kompletný rad svojich produktov mohla na európskych trhoch začať ponúkať až v auguste. Zetor kvôli tomu dokázal splniť len 80% svojho ročného plánu.

"V druhej polovici minulého roka sa výrazne zhoršili trhové podmienky vplyvom extrémneho sucha vo veľkej časti Európy, čo negatívne ovplyvnilo ekonomickú situáciu farmárov. Táto situácia sa významne prejavila na našich najväčších trhoch, teda v Česku a Poľsku, kde došlo k prepadu trhu o 21 percent, respektíve 20 percent," povedal riaditeľ Zetor Tractors Marián Lipovský.

Podľa údajov Európskej asociácie poľnohospodárskej techniky klesol vlani počet registrácií traktorov v Európe v porovnaní s rokom 2017 zhruba o 17 percent. Dôvodom bola vyššia registrácia strojov v decembri 2017 ešte pred zavedením nových emisných pravidiel.

Na rozdiel od počtu predaných strojov za minulý rok odmietla firma zverejniť údaje o vyrobených traktoroch. V súčasnosti má byť produkcia veľmi nízka a väčšina predaných traktorov pochádza zo skladových zásob.

AKTUÁLNE: „Som vinný,“ povedal na súde Mikuláš Černák. Súd to však neprijal!
23 | 05 | 2019 | Peter Králik


"Od začiatku roka sa vyrobilo len asi 150 traktorov. Väčšina z toho sú modely Major, do ktorých sa montujú motory, prevodovky a ďalšie kľúčové komponenty od subdodávateľov. Ťažkých traktorov Crystal sa mesačne vyrába len okolo päť kusov," povedal človek oboznámený so situáciou v podniku.

Zetor má problém aj kvôli nižším dodávkam pre ruský podnik Kemz. V roku 2017 podpísal Zetor s touto spoločnosťou memorandum, ktoré sprostredkoval prezident Miloš Zeman. Zetor mal do Ruska do roku 2022 dodať šesťtisíc traktorov.

Zetor dodal doteraz do Ruska len 182 traktorov a tento rok očakávajú Rusi ďalších 380. S plným počtom dodaných traktorov v nasledujúcich troch rokoch už ale Rusi nepočítajú.