USA sa "domnieva", že Damašk v Idlibe "opäť" použil chlór a hrozia "rýchlou a adekvátnou" odpoveďou.
22 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo sýrsku vládu z ďalšieho chemického útoku a pohrozilo mu rýchlou adekvátnou reakciou. Biely dom však zároveň priznáva, že má len málo informácií na potvrdenie svojich obvinení.


Washington vo svojom vyhlásení tvrdí, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Assada je "pravdepodobne" zodpovedná za "údajné" použitie chlóru pri útoku na civilistov v militantne kontrolovaných oblastiach provincie Idlib."Domnievame sa, že Assadov režim mohol opätovne použiť chemické zbrane, vrátane údajného útoku v severozápadnej Sýrii z rána 19. mája 2019," uvádza sa vo vyhlásení.


Napriek očividnej neistote a bez akýchkoľvek dôkazov, ministerstvo Spojených štátov vznieslo obvinenia a zaujalo obvyklý postoj voči Damašku. "Stále zhromažďujeme informácie o tomto incidente, ale opakovane varujeme Assada a jeho režim, že ak naozaj používa chemické zbrane, Spojené štáty a naši spojenci budú reagovať rýchlo a adekvátne."


Ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež vydalo svoje vyhlásenie a zodpovednosť za útoky pripisuje tzv. Bielym prilbám. Ide o samozvané civilné obranné zoskupenie, ktoré pôsobí výlučne v militantne kontrolovaných oblastiach a ktoré je podozrivé zo spájania sa s organizovaním týchto extrémistických chemických útokov. Washington už dávnejšie investoval značné prostriedky do skupiny Bielych prilieb spolu s ďalšími západnými spojencami.


Washington vzápätí obvinil Moskvu a Damašk z toho, že sa „snažia vytvoriť falošný príbeh o tom, že iní sú zodpovední za použitie chemických zbraní, ktoré použil samotný režim Bašára Assada.“ Napokon prišlo USA  s konečným vyhlásením, že "Assadov režim zavinil brutálne útoky chemickými zbraňami a to je nepopierateľné.”


Politici musia niesť za svoje rozhodnutia zodpovednosť, tvrdí v rozhovore Milan Uhrík
22 | 05 | 2019 | Jana TELEKI

Akoby náhodou prichádzajú tieto najnovšie obvinenia bezprostredne po tom ako sa objavila nová správa experta Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá spochybňuje marcovú správu OPCW. Tá vtedy obvinila Damašk, že stojí za minuloročným aprílovým incidentom v Doume. Nová správa však naznačuje, že plynové kanistre boli pravdepodobne na miesto incidentu umiestnené “osobne povstaleckými“ militantmi, pôsobiacimi v tejto oblasti. “Západné” médiá túto správu prakticky odignorovali. Niektorí významní aktivisti a rôzne celebrity už vyzvali médiá hlavného prúdu, aby doplnili absenciu pokrytia tejto dôležitej informácie.


Najnovšie tvrdenia ministerstva zahraničných vecí USA o „ďalšom incidente” s chlórom, ktorý doteraz ešte ani len nebol potvrdený, prichádzajú bezprostredne po nedávnom varovaní ruskej armády. Tá informovala o svojich zisteniach teroristi operujúci v deeskalačnej zóne Idlib, plánujú chemický útok pod “falošnou vlajkou”.


Platená liberálna mafia podporuje migráciu, vraví Orbán. A to nie je všetko
Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že vo voľbách do Európskeho parlamentu musí byť vyslané silné posolstvo pre Brusel: "Chceme zmenu, Európa musí chrániť svoje hranice na súši i na mori". Tiež podotkol, že "chceme v Bruseli vidieť vodcov, ktorí... Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Ruské zmierovacie centrum pre Sýriu v utorok oznámilo, že teroristická skupina Hayat Tahrir ash-Sham (predtým známa ako Al-Núsra Front, pobočka al-Káidy) zriadila špeciálnu „chemickú jednotku“. Tá má podľa zistení k dispozícii dostatok chemikálií na útok, z ktorého by mohla byť potencionálne obvinená sýrska vláda. Centrum uviedlo, že „chemická jednotka“ má sídlo v Idlibe a skladá sa z troch čiastkových divízií, ktoré plánujú vykonať a následne aj propagovať takýto „útok“.