Šéfa ukrajinskej tajnej služby bude zastupovať Zelenského kamarát z detstva
22 | 05 | 2019 I tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v stredu Ivana Bakanova za prvého zástupcu riaditeľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a vedúceho hlavného oddelenia pre boj proti korupcii a organizovanému zločinu v rámci centrálneho riaditeľstva SBU. Informovali o tom agentúry UNIAN a Interfax-Ukrajina.


Podľa dostupných informácií sa Bakanov narodil v roku 1974 v meste Kryvyj Rih, odkiaľ pochádza aj Zelenskyj. Sú kamaráti z detstva.

Bakanov vyštudoval moskovskú Akadémiu práce a sociálnych vzťahov. Je predsedom pred rokom založenej strany Sluha národa a vedie televíznu zábavnú produkčnú spoločnosť Štúdio Kvartal-95, ktorej 99,99 percenta práv vlastní Zelenskyj a zvyšok jeho manželka Olena. V nedávnych prezidentských voľbách Bakanov viedol Zelenského volebný štáb.

Zelenskyj v stredu vymenoval aj svojho zástupcu v kabinete ministrov. Je ním Andrij Herus.

Zelenskyj ešte v utorok vymenoval za svojho hlavného asistenta Serhija Šerifa - scenáristu, producenta, ako aj spoluzakladateľa a bývalého podielnika Štúdia Kvartal-95. Šerif je absolventom banského inštitútu v meste Kryvyj Rih.

Za šéfa svojej administratívy Zelenskyj vymenoval Andrija Bohdana, ktorý mu predtým radil v právnych záležitostiach.

Za nového náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Zelenskyj vymenoval Ruslana Chomčaka. Generálporučík Chomčak, narodený v júni 1967, zastával od roku 2016 funkciu náčelníka štábu pozemných síl ukrajinskej armády. Vo funkcii náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny vystriedal Viktora Muženka.

Zelenskyj podpísal v utorok dekrét o rozpustení parlamentu a termín predčasných volieb stanovil na 21. júla.