Ruské spoločnosti začali odmietať európske strojné vybavenie!
22 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

To, čo sa u európskych výrobcov zatiaľ javilo druhotným rizikom sankcií, kedy doteraz najviac trpeli výrobcovia a vývozcovia potravín, sa prenáša aj na západoeurópsku strojnú výrobu a export do Ruska.


Plány na nákup vybavenia ruskými podnikmi v roku 2019 dokazujú, že sa vzdávajú nákupu strojových zariadení zo západnej Európy v prospech týchto výrobkov z krajín SNŠ, Číny a Indie.

Uvádza to posledné vydanie "Monitorovanie ekonomickej situácie v Rusku", pripravené expertmi z Gajdarového inštitútu a RANCHIGS.

"Geografické" plány na nákup strojového vybavenia ruskými podnikmi v roku 2019 ukázalo pokračovanie v odmietaní západoeurópskych výrobkov ruskými výrobcami v prospech strojov z krajín SNŠ, Číny a Indie. V súčasnej dobe sa domáci výrobcovia postupne stávajú hlavným dodávateľom vybavenia pre ruský priemysel. Západná Európa padá na druhé miesto, zatiaľ čo Čína a India sa posunuli na tretie miesto,"uviedol dokument.

Komentár Petra Iskenderova: Američania nútia Európanov dýchať „plyn slobody“
Od júla 2018 vzrástli americké dodávky LNG do Európy o 272%. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Peter Iskenderov (Fond strategickej kultúry)


Celkovo sa konštatuje, že podľa údajov z rokov 2018-2019 je ruský priemysel dostatočne vybavený výrobnými zariadeniami. Viac ako 90% výrobcov má potrebnú, alebo v niektorých prípadoch dokonca aj vyššiu než očakávanú, kapacitu. Podľa monitoringu menej ako 10% priemyselných podnikov trpí nedostatkom.