Poslanci zvolili ďalšieho kandidáta na sudcu ÚS, voľba sa zopakuje
22 | 05 | 2019 I tasr

Poslanci Národnej rady (NR) SR zvolili v stredu v opakovanej tajnej voľbe ďalšieho kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorého ponúknu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Informovali o tom v parlamente po voľbe. Kandidátom na ústavného sudcu je Patrik Palša. Keďže poslanci stále nezvolili dostatok kandidátov, bude ďalšia voľba. Hlasovaním ukončili 45. schôdzu NR SR, poslanci sa opäť zídu v júni.


Prezidentovi spolu s tromi kandidátmi, ktorých zvolili v utorok (21. 5.), pošle parlament štyroch uchádzačov na sudcov ÚS SR. V utorkovej voľbe zvolili poslanci Pavla Boroňa, Mareka Tomašoviča a Martina Vernarského. Poslanci vyberali z 24 uchádzačov.

Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Z pôvodne ôsmich zvolených kandidátov prezident SR Andrej Kiska vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.

Poslanci opakovanou voľbou kandidátov na ústavných sudcov ukončili rokovanie 45. schôdze NR SR. Na programe mali ešte otvorený bod o platoch poslancov, vrátia sa k nemu až na júnovej schôdzi. O presun požiadal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd), plénum mu vyhovelo.