Politici musia niesť za svoje rozhodnutia zodpovednosť, tvrdí v rozhovore Milan Uhrík
22 | 05 | 2019 I Jana TELEKI
Ing. Milan Uhrík, PhD – je poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a poslancom  Nitrianskeho samosprávneho kraja. Zároveň je podpredsedom Ľudovej strany naše Slovensko, ktorá ho nominovala ako kandidáta na post europoslanca.

V médiách sa spravidla Vaše meno objavuje s prívlastkom fašista, neprekáža Vám dlhodobé, intenzívne nálepkovanie čisto negatívnymi termínmi?

 Dnes je maestreamovými médiámi označený pečiatkou "fašista" každý, koho liberáli nemajú radi. Žiaľ, kvôli neohrabanej rétorike liberálnych politikov a novinárov toto slovo už stratilo význam. Zo slova "fašista" sa kvôli slniečkarom stala iba obyčajná nudná nadávka. Za fašistu označujú veselo už úplne každého. Nielen Kotlebu, Uhríka, Kuffu, Orbána, Salviniho, Putina, Trumpa, ale aj ich voličov. Fašista je skrátka každý, koho nemajú radi. Liberáli pri pohľade na iný názor besnia, nadávajú, zosmiešňujú, vyzývajú na cenzúru a zákazy. Ľudí chcú za iné názory vyhadzovať z roboty, zo školy, súdiť a zatvárať. A my sa tomu snažíme zabrániť. Tak kto je tu hrozbou pre slobodu?

ĽSNS dlhodobo kritizuje postoje a nariadenia Európskej únie.  Prečo ste sa rozhodol kandidovať do Európskeho parlamentu?

Podľa Ústavy Slovenskej republiky sú nariadenia Európskej únie nadradené nad slovenské zákony. To znamená, že nie je dôležité to, čo schváli slovenský parlament, ale to, ako sa rozhodne EÚ. Kým tento nešťastný stav trvá, musíme ísť bojovať tam, kde sa o Slovensku rozhoduje. Dnes je to v Bruseli.

V rámci kampane zdôrazňuje, že chcete sa zasadiť za slovenské záujmy, proti nezmyslom z Bruselu ...  

V europarlamente sa budeme snažiť presadiť návrat kľúčových kompetencií naspäť jednotlivým členským štátom. Kvôli Lisabonskej zmluve, ktorú poslušne akceptovala vláda SMERu a SNS, Slovensko stratilo právo veta v zásadných otázkach. EÚ teraz funguje ako diktatúra veľkých štátov nad malými. Práve z tohto pramenia všetky problémy Európskej únie a Európy. Či už sú to likvidačne nízke dotácie pre slovenských poľnohospodárov, eurofondy idúce na absolútne nezmysly alebo pretláčanie LGBT, gender ideológie a imigrácie. V rámci EÚ by sa mali prijímať len také rozhodnutia, ktoré sú výhodné pre všetkých, pretože iba taká spolupráca má zmysel a perspektívu.

Na kandidátke Ľudová strana Naše Slovensko do eurovolieb figuruje mnoho kandidátov,  ktorí  sa doposiaľ v strane neangažovali ...

Zjednotili sme národné sily. Viac ako polovica ľudí na kandidátke ĽS Naše Slovensko do eurovolieb sú nezávislí kandidáti, osobnosti a odborníci z rôznych oblastí. Dali sme im priestor, pretože sme presvedčení, že dokážu tvrdo bojovať za slovenské záujmy vo svete. Jedným z takýchto ľudí je aj Bc. Lukáš Kopáč, MSc., MBA., organizátor najväčšieho protiimigračného protestu v Bratislave v roku 2015. Nezávislým kandidátom na našej kandidátke je aj emeritný sudca JUDr. Miroslav Radačovský.

Väčšina poslancov politických strán odmieta spoluprácu s ĽSNS v súčasnosti a vzájomná komunikácia neprichádza do úvahy ani po budúcoročných voľbách. Je vôbec možné zmysluplne za týchto podmienok pracovať na pôde parlamentu?

Všetci sa vykrúcajú, že s nami nič nemajú, len aby nestratili pred voľbami preferencie. V skutočnosti boli za nami okrem Bugárovcov s nejakými požiadavkami všetci a výzvami tuším už všetci. Vždy sme však hlasovali tak, ako sme uznali za rozumné a najlepšie pre Slovensko. Bez ohľadu na to, či to vyhovovalo Matovičovi, Nicholsonovej, Kollárovi, Dankovi, či Ficovi.

Napriek podpore všetkých rozumných zákonov predkladaných v národnej rade, či už opozíciou alebo koalíciou, návrh o hmotnej zodpovednosti z dielne ĽSNS poslanci odmietli...

Politici musia niesť za svoje rozhodnutia hmotnú zodpovednosť, predložili sme do parlamentu návrh zákona, ktorý by mal v slušnom štáte platiť už dávno. Hmotná zodpovednosť politikov za nezodpovedné rozhodnutia a trestné činy, ktoré spôsobia by mala v slušnej spoločnosti byť samozrejmosťou. Nie je predsa možné, aby politik dostal za megakrádež smiešnu podmienku a miliónové škody nakoniec zaplatil aj tak štát. Aj keď naše návrhy zákonov v parlamente neprechádzajú, nakoľko lebo sme v opozícii, chceme nimi jasne ukázať, ako si predstavujeme budúce fungovanie štátu. Hmotná zodpovednosť politikov je jeden z elementárnych princípov, ktoré v štáte musia platiť.

Opozíciou je ĽSNS snáď najviac kritizovaná za pomoc pri schvaľovaní zákona o zastropovaní veku odchodu do dôchodku ...

Kritika v súvislosti s prijatím zákona je pre nás nepodstatná, sme radi, že v budúcnosti už zamestnávateľ nebude môcť nikoho nútiť pracovať dlhšie ako do 64 rokov. Samozrejme, kto chce a vládze, môže pracovať aj dlhšie. Schválenie tejto novely Ústavy považujeme za mimoriadny úspech, pretože podľa doteraz platného zákona sa vek odchodu do dôchodku každý rok neustále zvyšoval a za pár rokov by ľudia išli do dôchodku po 70-tke. Veríme, že vďaka dobrému hospodáreniu si štát bude môcť dovoliť tento vek časom znížiť až na 60 rokov. Občania sú predsa v prvom rade ľudia a nie roboti.

Za obrovský úspech považujete zastavenie Istanbulského dohovoru v parlamente ...

Istanbulský dohovor sa síce tváril, že je namierený proti násiliu na ženách, ale popri tom chcel do spoločnosti prepašovať aj nebezpečnú gender ideológiu. Problém bol v definícii rodu "žena", čo bol podľa tohto dohovoru aj transgender muž. Dohovor v článku 12 tiež požadoval, aby štáty "prijali opatrenia podporujúce zmeny v správaní mužov a žien s cieľom odstrániť tradície a všetky ostatné zvyklosti, ktoré sú založené na roliach mužov a žien". Čiže žena ako starostlivá matka a otec ako ochranca a živiteľ rodiny by bolo vyhodnotené tiež ako rodinný stereotyp, ktorý treba z "modernej" spoločnosti odstrániť. Aj vďaka hlasom poslancov z ĽS Naše Slovensko bol v parlamente tento dohovor konečne jasne odmietnutý!

Podľa posledných, zverejnených prieskumov Ľudovej strane naše Slovensko, najmä po rozhodnutí Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, v súvislosti s návrhom rozpustenia strany, strana zaznamenala prudký nárast preferencií...

Vždy tvrdíme, že prieskumy treba brať s rezervou, a to sa týka aj tohto prieskumu. Keďže im nedôverujeme, strana ich neobjednáva. Vzhľadom k praktikám a zastrašovaniu našich voličov, sme stranou, ktorá má najviac tzv. skrytých voličov, ktorí sa v prieskumoch neobjavia. Jedno je však isté - rastúcu podporu Ľudovej strany Naše Slovensko cítime takmer na každom kroku. Vďaka podpore občanov sme dokázali naštartovať vlnu, ktorá dokáže priniesť pozitívnu zmenu, na ktorú Slovensko tak dlho čaká.