Obchodná vojna medzi Čínou a USA sa zrejme dotýka už aj Kanady.
22 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Kanadský premiér Justin Trudeau vyzval Západ, aby čelil čínskej „agresii“. Jeho výzva prichádza vzápätí po tom, ako sa Ottawa márne snaží dostať späť do krajiny dvoch svojich údajných špehov,  zatknutých Pekingom.


"Čína robí čoraz silnejšie kroky, než kedykoľvek predtým, aby sa pokúsila získať výraznejší vplyv na svetovej scéne," sťažoval sa Trudeau na tlačovej konferencii v utorok po tom, čo Kanada požiadala Čínu o prepustenie dvoch kanadských občanov, ktorí sú v súčasnosti uväznení v Číne za údajnú špionáž. Tvrdil, že väzni sú zadržiavaní z politických dôvodov a varovali Čínu, že celý svet tieto kroky sleduje. Kanadská vláda však zároveň začiatkom mesiaca udelila povolenie na vydanie finančnej riaditeľky Huawei, Wanzhou Mengovej do USA, ktorá tam čelí obvineniam z 23 bankových a elektronických podvodných operácií a krádežiam technológií v USA. USA sa v tejto záležitosti spoliehajú na podporu svojho severného suseda. 


Prokuratúra už priznala americkým bezpečnostným službám vydanie Mengovej na základe FISA (Zákon o dohľade nad zahraničnými spravodajskými službami - pozn. red.) v nádeji, že ju usvedčia ako agentku čínskej vlády (s prepojením na Huawei).


Kanada odsudzuje Čínu za zadržiavanie kanadských občanov Michaela Kovriga a Michaela Spavora, ktoré označuje za svojvoľné a nezákonné. Západné krajiny a demokracie na celom svete sú jednotné, aby poukázali na to, že toto nesmieme ďalej tolerovať ,“ vyhlásil Trudeau.

Kovrig a Spavor boli zatknutí v decembri minulého roku, niekoľko dní po tom, čo bola vo Vancouveri na letisku zadržaná Mengová na príkaz USA. Čína obvinila Kovriga z krádeže štátneho tajomstva, ktoré mu údajne odovzdal Spavor. Dvojica bola formálne obvinená až minulý týždeň. Do Šanghaja v pondelok pricestovala kanadská parlamentná delegácia, aby rokovala o prepustení oboch väzňov. Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová povedala, že Čína nie je ochotná diskutovať o tejto otázke a zadržanie označila za „neprijateľné“.


USA a Čína vedú proti sebe obchodnú vojnu už takmer dva roky. Tá sa pravdepodobne začína presúvať už aj do Kanady. Čína za posledný mesiac zablokovala kanadské zásielky bravčového mäsa a repky v hodnote miliárd dolárov.