Indonézia: Prezident Widodo oznámil, že ohrozovanie bezpečia nebude tolerovať
22 | 05 | 2019 I tasr

Indonézsky prezident Joko Widodo v stredu vyhlásil, že úrady majú nepokojnú situáciu v hlavnom meste Jakarta už pod kontrolou. Búrili sa tam podporovatelia jeho neúspešného súpera v minulomesačných prezidentských voľbách Prabowa Subianta.


Polícia oznámila, že pri nepokojoch zahynulo šesť ľudí a zranenia utrpeli desiatky ďalších osôb. Násilie sa rozpútalo v utorok večer po zverejnení oficiálnych výsledkov volieb, ktorých víťazom sa stal Widodo. Hlavou tretej najľudnatejšej demokracie na svete sa stane druhýkrát, uviedla agentúra AP.

Widodo, obklopený veliteľom armády a ďalšími poprednými predstaviteľmi Indonézie, povedal: "Na pokroku v tejto krajine budem spolupracovať s každým, ale nebudem tolerovať nikoho, kto narušuje bezpečnosť, demokratické postupy a jednotu našej milovanej vlasti."

Podporovatelia bývalého generála špeciálnych síl Subianta podpaľovali od utorka večera vozidlá a hádzali kamene i zápalné fľaše do polície, ktorá reagovala použitím slzotvorného plynu a gumových projektilov.

Polícia uviedla, že nepokoje boli skôr naplánované než spontánne. Subianto odmietol uznať porážku v prezidentských voľbách zo 17. apríla. Naopak, sám sa vyhlásil za víťaza a má v pláne obrátiť sa so sťažnosťou na súd.