Avaaz pred eurovoľbami nahlásila vyše 500 strán a účtov šíriacich dezinformácie
22 | 05 | 2019 I tasr

Medzinárodná mimovládna organizácia Avaaz nahlásila v období pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa konajú v dňoch 23. až 26. mája, viac ako 500 strán a skupín na Facebooku podozrivých zo šírenia nepravdivých informácií v členských krajinách Európskej únie. Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP.


Organizácia Avaaz, ktorá sídli v New Yorku, stojí za rôznymi kampaňami na internete, prevažne na tému ochrany ľudských práv a ochrany prírody.

Podľa predstaviteľov tejto organizácie umožnili nimi sprostredkované varovania odstrániť statusy a vyjadrenia, ktoré v priebehu posledných troch mesiacov mali spolu takmer 500-miliónovú návštevnosť. Mimovládna organizácia privítala, že po jej nahláseniach Facebook v priebehu posledných týždňov nechal zavrieť desiatky účtov vo viacerých európskych krajinách.

Avaaz v tejto súvislosti vypracovala celoeurópsku správu s podrobnosťami o rozsahu niektorých extrémne pravicových alebo protieurópsky zameraných sociálnych sietí, ktoré šíria dezinformácie alebo výzvy podnecujúce na nenávisť. Predstavitelia organizácie nahlásili spoločnosti Facebook viac ako 500 stránok a podozrivých skupín aktívnych na tejto sieti, ktoré majú takmer 32 miliónov sledovateľov a ktoré za posledné tri mesiace vytvorili vyše 67 miliónov interakcií (komentáre, súhlasné odkazy a zdieľanie statusov). V uvedenom trojmesačnom období statusy z nahlásených stránok a účtov podnecujúce na nenávisť voči migrantom alebo očierňujúce EÚ mali spolu 533-miliónovú sledovanosť.

Podľa organizácie Avaaz Facebook odstránil 77 stránok a účtov, ktoré mu boli nahlásené v apríli alebo máji a ktoré mali okolo 5,9 milióna návštevníkov. Mimovládna organizácia víta tieto zákroky, zároveň však vyzvala túto sociálnu sieť, aby zvýšila svoje úsilie.

"Facebook umožnil rozšíriť príliš veľa podozrivých aktivít a škodlivého materiálu. Je potrebné, aby urobil poriadok a okamžite vykonal potrebné kontroly na úrovni EÚ, aby vypátral aj iné podozrivé aktivity na svojej platforme," uviedla Avaaz. Týka sa to najmä preverenia dvojitých účtov na Facebooku, ktoré prispievajú k zosilneniu významu šírených správ, ako aj stránok, ktoré často menia svoje názvy, aby za sebou zamietli stopy.