Štátny tajomník F. Ružička rokoval v Bruseli o viacročnom ...
21 | 05 | 2019 I tasr

V utorok (21. mája 2019) sa v Bruseli stretli ministri členských štátov pre európske záležitosti na pravidelnom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC). Slovenskú delegáciu viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička.


Úvod rokovania bol venovaný viacročnému finančnému rámcu na roky 2021 - 2027. Diskusia sa zamerala na rozpočet pre externé nástroje Európskej únie, ktoré EÚ vynakladá za svojimi hranicami. Štátny tajomník F. Ružička zdôraznil potrebu navýšenia rozpočtu na externé aktivity po roku 2020: "Je v našom spoločnom záujme posilniť postavenie EÚ v globálnom meradle. Kľúčové je, aby sa i v budúcom európskom rozpočte venovala osobitná pozornosť krajinám v našom bezprostrednom susedstve, aby sme tak prispeli k stabilite, bezpečnosti a rozvoju týchto regiónov."

Predmetom diskusie ministrov bola aj príprava júnového zasadnutia Európskej rady. Zásadným bodom programu bude prijatie Strategickej agendy na roky 2019 až 2024, o ktorej základoch a východiskách rokovali lídri už na neformálnom samite v Sibiu 9. mája 2019. Júnový samit sa bude venovať aj nomináciám na vrcholové pozície v inštitúciách EÚ v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu a začiatkom nového inštitucionálneho cyklu.

Lídri sa tiež vrátia k otázke viacročného finančného rámca a v súvislosti s Klimatickým samitom OSN (23. september 2019) nadviažu na svoju marcovú diskusiu k téme klimatických zmien. V tejto súvislosti štátny tajomník F. Ružička skonštatoval, že "Európska únia musí zvýšiť svoje úsilie a zachovať si svoju vedúcu pozíciu v boji proti klimatickým zmenám. Avšak akékoľvek opatrenia, ktoré prijmeme, nesmú ísť na úkor našich občanov a konkurencieschopnosti nášho priemyslu."

K problematike rozširovania Slovensko signalizovalo svoju plnú podporu pre otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom už počas júna. Súčasne, štátny tajomník F. Ružička zdôraznil, že "je dôležité napredovať už v otvorených negociáciách s asociovanými krajinami za jasne dohodnutých pravidiel a podmienok, ktoré budú pre tieto štáty motivujúce robiť nevyhnutné reformné kroky, aby sa mohli stať plnohodnotnými členmi EÚ."

Rumunské predsedníctvo na Rade informovalo o záveroch konferencie o európskom semestri, ktorá sa uskutočnila 4. apríla v Bukurešti. Odznela tiež informácia o zasadnutí ministrov venovanom európskemu kultúrnemu dedičstvu, ktoré sa konalo 3. mája v Paríži aj v kontexte nedávneho požiaru katedrály Notre-Dame.