Srbsko: Parlament schválil doživotie pre najzávažnejšie zločiny
21 | 05 | 2019 I tasr

Napriek kritike zo strany Rady Európy poslanci srbského parlamentu schválili v utorok zavedenie doživotného trestu bez možnosti podmienečného prepustenia pre páchateľov najzávažnejších zločinov.


Parlament tejto balkánskej krajiny schválil zmeny trestného zákonníka hlasmi 159 z celkovo 250 poslancov. Zákonodarcovia z niektorých opozičných strán utorkové hlasovanie bojkotovali, informovala agentúra AP.

Nová legislatíva počíta s doživotím za zločiny, akými sú vražda alebo znásilnenie dieťaťa či tehotnej ženy. Ostatné osoby odsúdené na doživotie budú môcť požiadať o preskúmanie svojho trestu po 27 rokoch strávených za mrežami.

Podnetom pre zavedenie prísnejších trestov bola petícia iniciovaná mužom, ktorého dcéru v tínedžerskom veku v roku 2014 znásilnili a zavraždili.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová varovala, že daný zákon je porušením Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, pretože nepočíta s možnosťou podmienečného prepustenia alebo prehodnotenia trestu.