Sexuálne obťažovanie? Posádka ponorky hodnotila svoje kolegyne hviezdičkami
21 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Vojenské vyšetrovanie zistilo, že sa na ponorke USS Florida nachádzali zoznamy, ktoré médiá označujú ako "Zoznamy znásilnenia". V nich sa viedli sexuálne explicitné dokumenty, ktoré hodnotili sexuálnu príťažlivosť žien v posádke a uvádzali detailné opisy sexuálnych aktov a rôznych erotických fantázii. Správu priniesol server The Military.com.


Od roku 2011 môžu na amerických ponorkách slúžiť dôstojníčky. V roku 2015 námorníctvo prvýkrát vyzvalo k tomu, aby sa do "tichej služby" prihlásili aj ženské rekrutky.

Kapitán Gregory R. Ketcher si pochvaľoval, že sa integrácia podarila. "Keby sme sa o to náhle pokúsili 15 až 20 rokov späť, myslím si, že by to bolo ťažké. Neboli by sme na to pripravení a pravdepodobne by to nešlo tak hladko."

Len o 11 mesiacov sa ukázalo, že integrácia neprebehla tak dokonale, ako si Ketcher myslel a že on sám na tom mal svoj podiel. Pri skúmaní obvinenia zo "zlej veliteľskej klímy" vojenské vyšetrovanie zistilo, že ženy v posádke boli predmetom sexuálnych fantázií a ponižujúceho sexuálneho hodnotenia.

Podľa vyšetrovania minulý jún jeden námorník ukázal ženskej poddôstojníčke dva zoznamy, ktoré zahŕňali meno každej ženy na palube. Ku každej žene boli zaradené hviezdičky od jednej do štyroch, ktoré označovali jej atraktívnosť.

Hoci sa o nich hovorilo ako o "zoznamoch znásilnenia", ani nespomína nedobrovoľné sexuálne akty, ale opisovali "agresívnu sexuálnu aktivitu." "Explicitne sexuálny zoznam popisoval rôzne ženy z USS Florida podľa ich vzhľadu, charakteristík a rôzne sexuálne akty, ktoré s nimi chceli tvorcovia zoznamu vykonávať", stojí vo vyšetrovacej správe.

Zoznamy boli na počítačovej sieti ponorky a boli neustále aktualizované, ako sa muži svojim hlasovaním menili. V čase, keď poddôstojníci dostali zoznamy do rúk, sa malo odohrať ďalšie hlasovanie.

Poddôstojníci ukázali zoznamy Ketcherovi, ten to však odmietol riešiť s tým, že go je len "kúsok papiera." Neaktivita vedenia mala za následok, že 32 žien na 173 členné ponorke mali podľa správy byť "plné strachu, hnevu a znechutenia" a dokonca aj mužskí námorníci sa cítili byť "zdesení, pobúrení a menej dôveryhodní," citujú vyšetrovatelia.

Poddôstojníčka, ktorá mala zoznamy k dispozícii, sa rozhodla s nimi podelil so svojím priateľom a rodinou aj ďalším dôstojníkom. Ako dôvod uviedla frustráciu z nekonania vedenia. V dôsledku toho začalo vyšetrovanie, ktoré viedlo k prepusteniu Ketchera.

Ak chce Irán bojovať, bude to jeho koniec, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump pohrozil Iránu jeho zničením. "Ak chce Irán bojovať, bude to oficiálny koniec Iránu. Nikdy viac sa nevyhrážajte Spojeným štátom!" napísal Trump v nedeľu na Twitteri. Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Nie je to prvý incident v americkom námorníctve, ktorý sa týkal nevhodného správania mužov voči ženám na lodi. V roku 2014 bolo obvinených 12 námorníkov, že zaobstarávali tajné nahrávky nahých členiek ženskej posádky v sprchách.

Viceadmirál Chas Richard, veliteľ ponorkových síl USA, trvá na tom, že zoznamy sú "ojedinelým incidentom", ktorý "vôbec neodráža celkový výkon a správanie" amerických námorníkov slúžiacich na ponorkách. "Nemôžem zaručiť, že sa takýto incident nikdy nestane znova, môžem zaručiť, že budeme aj naďalej presadzovať naše vysoké štandardy správania a charakteru," povedal Richard vo svojom vyhlásení pre Military.com.