Niki Lauda - hrdina nášho detstva. Česť jeho pamiatke
21 | 05 | 2019 I Peter Králik

Pre nás, ktorí majú po štyridsiatke zostane Niki Lauda hrdinom nášho detstva. No mal nám čo povedať aj ako zrelý muž, ktorý vždy bojoval o svoju tvár aj napriek nehode, ktorá ju poznačila.


Pre mnohých z vás najmä koniec predošlej vety môže znieť čudne. Niki Lauda svoju tvár nikdy nestratil čí už v pretekárskom športe alebo v podnikaní. Zostane v nás jeho obraz hrdinu, bojovníka a priameho chlapa so zodpovednosťou.

Legendárny rakúsky pilot formuly 1 s prezývkou Potkan získal dva tituly s Ferrari a jeden s McLarenom. Pretekať pritom začal aj napriek tomu, že s tým jeho rodina nesúhlasila.  Mali pre neho pripravenú kariéru finančníka a obchodníka. Do sŕdc fanúšikov sa zapísal nielen svojimi famóznymi úspechmi, ale aj nehodou, ktorú ako zázrakom prežil.



Písal sa 1. august 1976 a Niki Lauda pretekal na nemeckom Nürburgringu. Ako držiteľ titulu z predchádzajúcej sezóny a vedúci pretekár priebežného poradia ročníka bol veľkým favoritom závodu. Vo vysokej rýchlosti v zákrute ale narazil do plota, od ktorého sa odrazil späť na trať. Následne do neho nabúrali ďalšie pretekári. Laudova formula začala okamžite horieť.






Pri pohľade na zábery z Nemecka všetci tŕpli hrôzou. Súperom Laudu sa po usilovnej snahe podarilo slávneho pretekára z horiaceho monopostu vyprostiť, jej následkov sa ale všetci obávali.



Hrozivo vyzerajúcu nehodu však Rakúšan zázračne prežil, hoci mal popálenú veľkú časť tela vrátane hlavy. Prebral som sa na posteli a nemal silu sa pohnúť. O niečo neskôr sa niekto dotkol mojich ramien. Bol to kňaz a dával mi posledné pomazanie na ľavé rameno, jedinú časť tela, ktorá nebola popálené. Myslel si, že už som mŕtvy,“ spomínal Lauda na okamihy, kedy zase prišiel k sebe.

Každý by čakal, že po takomto zážitku Lauda ukončí kariéru. Nestalo sa tak. Zmeškal dokonca len dva preteky. Už šesť týždňov po desivom zážitku si do svojho monopostu znova sadol a vo svojom prvom závode po nehode došiel štvrtý. Dlho to navyše vyzeralo, že titul obháji. Nakoniec sa tak nestalo, o jediný bod prehral s Jamesom Huntom. Podarilo sa mu to o rok neskôr, keď seriál formuly 1 opäť opanoval.

So svojou milovanou formulou sa ale nerozlúčil ani po skončení aktívnej kariéry – pôsobil napríklad ako televízny komentátor alebo poradca Ferrari. Dodnes bol šéfom dozornej rady McLarenu.

V poslednej dobe sa rodák z Viedne potýka zdravotnými komplikáciami – na začiatku tohto roka musel byť hospitalizovaný kvôli chrípke, v minulosti mu dvakrát transplantovali obličku a v minulom roku podstúpil transplantáciu pľúc. Po zložitej operácii vlani v auguste bol vo veľmi vážnom stave.



Bol som na tom horšie než po tej nehode v roku 1976 na Nürburgringu. Bol som oveľa dlhšie v nemocnici, do určitej miery teraz v podstate žijem tretej život,“ citovala vtedy ČTK Laudu.

Pre fanúšikov Formule 1 Lauda je a navždy bude ikonou. Mnohí dokonca tvrdia, že lepšieho pretekára sme na okruhu F1 nikdy nevideli. Určite to bol najtechnickejší závodník, akého okruhy zažili.

MIMORIADNA SPRÁVA: Vo veku 70 rokov zomrel legendárny jazdec FORMULE 1 Niki Lauda
Vo veku 70 rokov zomrel v pondelok niekdajší trojnásobný svetový šampión Formule 1 Niki Lauda. S odvolaním sa na vyhlásenie Laudovej rodiny o tom v noci na utorok informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Česť jeho pamiatke. Odišiel hrdina môjho detstva...