Jastrab a holubica v jednom. Poznáme Trumpovu stratégiu na Putina
21 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Donald Trump dúfa, že dosiahne víťazstvo s hlavou ruského štátu, keď bude hrať hru "dobrého a zlého". Vôbec nie je isté, či bude táto stratégia úspešná, hovorí v rozhovore pre Atlantico francúzsky politológ Cyrille Bret.


Mike Pompeo sa v utorok stretol s Vladimirom Putinom a rokoval s ním aj o možnej schôdzke s americkým prezidentom, ktorú plánujú na jún. Ako možno hodnotiť diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami od nastúpenia Donalda Trumpa do úradu?

"Počas prezidentských volieb v novembri 2016 som bol bombardovaný otázkami o rýchlom zblížení medzi oboma prezidentmi. Vzhľadom k obdivu Trumpa voči ruskému prezidentovi si mnohí mysleli, že by sa obe prezidentské administratívy mohli spojiť v boji proti islamistickému terorizmu, vyriešiť krízu v Sýrii a tak ďalej. Ako som vtedy povedal, tieto vyhlásenia boli primárne určené pre vnútornú potrebu. Preto bol očividný obdiv Donalda Trumpa k Vladimírovi Putinovi iba spôsobom, ako vyniknúť nad jeho súperkou. Tá bola vtedy naladená nepriateľsky voči Rusku. Trump kládol dôraz na predstieraný pragmatizmus vo veciach zahraničnej politiky," hovorí Cyrille Bret.

Na samite Európskej rady k výsledkom volieb bude SR reprezentovať premiér
Slovenskú delegáciu na májovom mimoriadnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli povedie premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý určí jej ďalších členov. V utorok o tom rozhodla vláda. Hlavným cieľom stretnutia je zhodnotenie výsledkov volieb do... Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | tasr


"Od tej doby sa vyhliadka na zblíženie medzi oboma krajinami rozplynula kvôli niekoľkým faktorom. Po prvé, podozrenia ruských zásahy v prezidentských voľbách v roku 2016 v USA úplne a natrvalo podkopalo možnosť zblíženia medzi Trumpom a Putinom. V rokoch 2017 a 2018, keď sa pripravovala Muellerova správa, hľadali všetci vo vyhláseniach amerického prezidenta akýkoľvek náznak spokojnosti s Ruskom.

Z tých miliárd sa vám zatočí hlava. Výdavky na utečencov v Nemecku sú kolosálne
Výdavky nemeckej vlády súvisiace s migráciou stúpli vlani na rekordných 23 miliárd eur. Informoval o tom denník Bild, podľa ktorého bol doterajší rekord z roku 2017 prekonaný o zhruba dve miliardy eur. Čítať ďalej
21 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Po druhé, dôvody nesúladu medzi oboma krajinami sú štrukturálne: V Sýrii Rusko podporuje Asadov režim, ktorého oponenti sú už dlho vyzbrojovaní a podporovaní Spojenými štátmi. Obchodná vojna medzi Čínou a Spojenými štátmi je v rozpore s ekonomickým a strategickým zblížením Vladimira Putina s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom," povedal politológ.