Akcie spoločnosti Tesla pokračujú vo svojom prepade.
21 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Akcie spoločnosti Tesla pokračovali aj v utorok v prepade svojej hodnoty. Morgan Stanley dnes dokonca znížil svoj odhad pre automobilku iba na 10 dolárov za akciu. Dôvodom sú obavy z poklesu čínskeho dopytu po elektromobiloch.


Akcie spoločnosti, ktorá patrí miliardárovi Elonovi Muskovi, klesli do včerajšieho obchodovania o 3,5% a v utorok po otvorení klesli takmer okamžite o viac ako 2,6 %. Tesla na akciových trhoch nepretržite klesá posledných desať obchodných dní.


Minulý pondelok sa akcie prepadli bezprostredne po tom, ako Wedbush Securities znížil odhadovanú cenu za akcie spoločnosti Tesla z 275 USD na 230 USD na akciu. Analytici vyjadrili „veľké obavy“ o budúcnosť spoločnosti. Ďalší negatívny pokles nastal deň na to, keď akcie klesli pod 200 USD na dennom obchode, pričom dosiahli svoju najnižšiu cenu od decembra 2016.


Nový úder, negatívne ovplyvňujúci cenu akcií Tesly prišiel dnes od Morgan Stanley, ktorý spochybnil schopnosť spoločnosti vyplácať očakávané výnosy, keďže spoločnosť prišla “zhruba o polovicu” čínskych objednávok.


„Tesla sa teraz môže dostať do komplikovanej situácie, vplyvom nižších cien akcií, ktoré neprispievajú motivácii zamestnancov a čelí aj potenciálne výššiemu riziku oproti konkurencii, u svojich zákazníkov, ako aj u obchodných partnerov ... to môže mať potenciálne ďalší zásadný dopad,“ poznamenal Adam Jonas z Morgan Stanley.


Investori boli už skôr v strehu potom, čo Musk oznámil zamestnancom, že spoločnosť musí „obracať doslova každú korunu“ zo svojho bankového účtu v rámci tvrdých opatrení na zníženie nákladov, lebo im hrozí, že v priebehu 10 mesiacov vyčerpajú všetkú hotovosť. To aj napriek tomu, že Tesla nedávno zvýšila svoju hodnotu na 2,7 miliardy dolárov.