Zelenskyj ihneď po inaugurácii ostro zaútočil na vládu
20 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Novozvolený prezident Ukrajiny začal svoj mandát naozaj zostra. Vladimir Zelenskyj vyzval vo svojom inauguračnom prejave vládu Ukrajiny, aby rezignovala a zabezpečila návrat „strateného“ územia. Povedal, že chce rokovať o mieri v Donbase, aj keby mal prísť o svoj post.


Bývalý komik, ktorý sa stal v aprílových voľbách prezidentom Ukrajiny, dnes 20. mája 2019 slávnostne zložil prezidentskú prísahu, počas svojho inauguračného ceremoniálu v Kyjeve.


Vo svojom prejave Zelensky vyzval ukrajinský parlament, aby odvolal šéfa ukrajinskej bezpečnostnej služby, generálneho prokurátora aj ministra obrany. Povedal tiež, že Kyjev sa bude snažiť získať späť „stratené“ územia. Akékoľvek mierové urovnanie v Donbase by sa však podľa neho muselo začať prepustením ukrajinských „zajatcov“, ktorí sú podľa neho rukojemníkmi na východe Ukrajiny.


„Našou prvou úlohou je dosiahnuť prímerie v Donbase,“ povedal Zelenskyj vo svojom vystúpení ukrajinskému ľudu. Dodal, že sa nebojí robiť „ťažké rozhodnutia“, aby dosiahol výsledok, ale nikdy by sa nevzdal ukrajinského územia. "Som pripravený prísť bez váhania aj o svoju pozíciu, len aby sme nastolili mier v Donbase, ale bez toho, aby sme tým stratili naše územie. To sa nestane nikdy."


Zelenskyj porazil v aprílových voľbách doterajšieho prezidenta Petra Porošenkovi a stal sa tak najmladším post-sovietskym prezidentom Ukrajiny.