Švédska prokuratúra požiadala súd o vydanie zatykača na Assangea v jeho neprítomnosti.
20 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Švédska prokuratúra dnes požiadala súdy, aby vydali zatykač na zakladateľa WikiLeaks, Juliana Assangea v jeho neprítomnosti. Prokuratúra sa pri tom odvoláva na prebiehajúce vyšetrovanie obvinení Assangea zo sexuálnych útokov.


Námestníčka generálnej prokurátory Eva-Marie Perssonová dnes ráno oznámila: „Žiadam okresný súd, aby vydal zatykač na Juliana Assangea v jeho neprítomnosti, za podozrenie z pravdepodobného znásilnenia. Ak sa súd rozhodne vydať zatykač, požiadam o vydanie európskeho zatykača so žiadosťou o vydanie Assangea do Švédska.


Zakladateľ Wikileaks si v súčasnosti odpykáva 50 týždňový trest odňatia slobody v Spojenom kráľovstve potom, ako bol minulý mesiac zatknutý na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde takmer sedem rokov hľadal politický azyl. Zakladateľ Wikileaks bol uznaný vinným z porušenia kaucie a stále môže čeliť vydaniu do Spojených štátov alebo Švédska.


Assangea obvinili dve ženy zo sexuálneho útoku, počas jeho pobytu vo Švédsku v auguste 2010. Švédska prokuratúra opäť otvorila prípad po zatknutí Assangea minulý mesiac.