Raketami vyzbrojený americký torpédoborec vplával do Juhočínskeho mora ako výstraha pred teritoriálnymi nárokmi Pekingu
20 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Uprostred rastúceho napätia medzi oboma ekonomickými veľmocami, vplával do sporných vôd Juhočínskeho mora americký vojenský torpédoborec triedy Arleigh Burke, ignorujúc opakované varovania Pekingu, aby plavidlo ostalo mimo tento región.


V nedeľu vplával pozdĺž sporného koralového útesu “Scarborough Shoal” v Juhočínskom mori americký torpédoborec USS Preble (DDG-88), vyzbrojený raketami Tomahawk. Washington opakovane odmieta uznať nárok Číny a opakovanými vpádmi na toto sporné územie “provokuje” ázijského obra, odvolávajúc sa pri tom na zásadu „slobody plavby“.


“Torpédoborec Preble sa plavil približne 12 námorných míľ od Scarborough Shoal, aby tým spochybnil neuznávané námorné nároky Číny a zabezpečil tým prístup k vodným cestám podľa medzinárodného práva," uviedol americký dôstojník Clay Doss, hovorca siedmej flotily.


Nedeľňajší incident predstavuje druhý takýto zásah USA do Juhočínskeho mora v tomto mesiaci. 6. mája, USS Chung-Hoon sa plavil pozdĺž útesov Gaven a Johnson na ostrovoch Spratly, čo vyvolalo silné protesty Číny.


"Manévrovanie amerických vojnových lodí porušuje suverenitu Číny a oslabuje mier, bezpečnosť a poriadok v príslušných morských oblastiach," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Geng Shuang.


Provokačné akivity Washingtonu nasledovali po tom, ako Čína minulý týždeň vyhlásila, že rovnako ukloží clá až do výšky 25 percent na tovary z USA v hodnote až 60 mld. dolárov.


Trasa plavby Preblea cez spornú vodnú cestu sa zhodovala s bilaterálnymi námornými cvičeniami indického a singapurské námorníctva, ktoré sa konali v tom čase v Juhočínskom mori. Tieto cvičenia majú trvať až do tejto stredy.