Horúcim favoritom volieb v Indii je súčasný premiér Naréndra Módí (VIDEO)
20 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Vládnuca politická strana Indie, Národná demokratická aliancia, na čele so súčasným premiérom Naréndrom Módím, je horúcim favoritom na víťazstvo vo všeobecných voľbách. Naznačujú to výstupné prieskumy volieb, ktoré sa momentálne konajú v Indii.


Najväčšia svetová demokracia s takmer 900 miliónmi oprávnených voličov ukončila v nedeľu svoj komplikovaný, viacstupňový volebný proces, aby občania rozhodli, kto obsadí dolnú snemovňu parlamentu Indie.


Konečné oficiálne výsledky budú oznámené až 23. mája 2019. Už teraz však viaceré výstupné prieskumy ukazujú, že Módí si s najväčšou pravdepodobnosťou zabezpečí svoje druhé päťročné funkčné obdobie v kresle premiéra Indie.  Módí, ktorý je členom národnej Indickej ľudovej strany Bharatiya Janata (súčasť NDA), tak pravdepodobne po silnom výkone Národnej demokratickej aliancie (NDA) porazí v priam epickom súboji Rahula Gándhího zo strany indického národného kongresu (INC), ktorá je súčasťou United Progressive Alliance (UPA).



Prieskum agentúry India Today / Axis My India predpovedá víťazstvo NDA so ziskom v rozpätí od 339 po 369 poslaneckých kresiel, zatiaľ čo UPA si bude schopná zaistiť možno len 77 až 108 miest. Televízna stanica Times Now uviedla, že NDA môže naozaj získať väčšinu s počtom približne 306 kresiel, zatiaľ čo ľavicová koalícia má potenciál zisku maximálne 132 poslancov. Ďalší prieskum agentúry CVoter - Republic odhaduje výsledok na približne 287 ku 128 kreslám v prospech NDA. Prieskum CNN News18 / Ipsos nameral aliancii NDA 336 miest. Jedine agentúra Anketa Nielsen / ABP news priniesla prieskum v ktorom  vládnuca koalícia nedosahuje výraznú prevahu a voľby podľa nich dopadnú veľmi tesne so ziskom 272 kresiel ku 267, rovnako však v prospech NDA.


Módí sa predstavuje ako bojvník proti korupcii s propodnikateľskou orientáciou, ktorý zaručuje ochranu hinduistického spôsobu života v krajine a u mnohých voličov predstavuje záruku ochrany suverenity Indie, ako tomu bolo napríklad pri násilných konfliktoch so susedným Pakistanom.


Sekulárny kandidát socialistickej strany Rahul Gándhí, sa zaviazal chrániť v Indii menšiny a voličom sľuboval zlepšiť život pre chudobných. Gándhí (48) je verejnosti známy ako skúsený politik z rodiny Nehru-Gándhíov, ktorá je v politike už nepretržite od svojho vzniku v roku 1947. Vtedy jeho pradedo, Jawaharlal Nehru zaujal popredné politické miesto v Indi, známe ako Lok Sabha (prvý premiér, pozn. red.).


https://youtu.be/z9sisAsYddg