Dankova stratégia sa riadi rosničkou, zaznelo v Na telo
19 | 05 | 2019 I Jana Teleki
 Dankova stratégia sa riadi rosničkou, definoval to Ľubomír Galko - poslanec NR SR strategické prebudenia a politické návrhy SNS v nedeľnej relácii „Na telo“ v súvislosti s nekoncepčnou stratégiou SNS, ktorú prezentuje priebežne v súvislosti s koaličnými dohodami. Galko reagoval na ostrú kritiku Andreja Danka k vystúpeniu poslankyne Cséfalvay, ktorá skritizovala v parlamente hlboký úklon Danka pri podaní ruky Putinovi. Vo  vazalskom geste videl aj Galko niečo veľmi plytké a poburujúce až do takej miery, že ho vyslovene nazval pokusom sa niekde Putinovi pchať.

U Danka sme zvyknutí, že sa snaží svoju veľkosť zdôrazňovať kontaktmi a vzťahmi, čo bol aj prípad, keď bol ako jediný pozvaný na oslavy víťazstva do Ruska. Odhliadnuc od iných artefaktov, ktorými prezentuje Danko moc a vplyv, v jeho prípade miesto rešpektu je spravidla obrátený na posmech. Dankova reakcia na kritiku poslankyne Cséfalvay, keď jej v tykaní robil výčitky a poučoval ju, bola skutočne vrcholom povýšenosti a porušenia protokolu. Podľa Galka, by v prípade kritiky poslanca SaS dostal inú lekciu. Prekvapuje ho, že Bugár sa jej nezastal a vyzerá to, že si s ňou ide kritiku vydiskutovať v rámci pozvania na obed.

Až do konca

Na provokatívnu otázku dokedy bude Most-Híd podporovať nezmyselné a arogantné správanie svojich koaličných partnerov prišla od Hrnčiara prekvapujúca odpoveď: až do konca platnosti koaličnej zmluvy. Či máme očakávať prekvapenie, alebo obrat v správaní a v cieľoch strany Most-Híd po skončení volebného obdobia, či rozklad koalície v priamom prenose pred pytačkami do parlamentných volieb, uvidíme neskôr. Skúsenosť však ukazuje, že argumentácia Hrnčiara o záväznosti koaličnej dohody a  správanie Borisa Kolára pri spoločnom vystupovaní s extrémnymi európskymi politikmi vyvolávajú  protiargument Galku, že dobrá dohoda by nikomu nedovolila svojvoľne politicky vystupovať spôsobom ako to robí Danko. Galko v tejto súvislosti uviedol, že Dankova SNS sa riadi aktuálnou predpoveďou počasia a ich stratégia a nové projekty sa rodia ráno, keď vstanú a  naozaj nikto nevie, či nápady myslia vážne.

Ficova ochranka je nadprácou policajtov

Podľa Galka návrh na ochranu Fica dávajú policajti, ktorí z toho žijú a Saková potrebuje krytie na podporu tohto návrhu. Parlamentná šuškanda jasne hovorí, že políciu má pod palcom Kaliňák a preto Saková kedykoľvek ukáže na hlásenia, ktoré dostáva. Krátka tlačovka Galku a Grendela po zasadnutí bezpečnostného výboru poukazuje na fakt, že Fico si chodí a robí čo chce, ignoruje režim chránenej osoby a obmedzenia, ktoré by mali súvisieť s ochranou a bez odpovede zostáva otázka, ktorú Galko vyslovuje, čo s tým niekto ide robiť a prečo sa tento stav trpí. V relácii Galko takmer už tradične poukázal na to, že Ficova ochrana je potrebná a funguje vtedy, keď to Fico uzná za vhodné, na nosenie balíčkov Troškovej a celodenné záhadné zmiznutia Fica spolu s ochrankou bez nahlásenia na centrálny pult nesvedčia práve o závažnosti a potreby ochrany. Galko nevylúčil, že je možno potrebné uvažovať a zvážiť iný právny rámec ochrany premiéra ako je zaužívaný v súčasnosti, ktorý je potrebné časovo limitovať, čo v krátkej reakcii Hrnčiar považoval asi za obdobie maximálne 5 rokov.

Hrnčiar zopakoval v presnejšej forme vyhlásenia Hrnku po zasadnutí bezpečnostného výboru, že niektorí páchatelia boli zistení a sú vyšetrovaní.

Podľa Galku, ak nedošlo k ich zadržaniu, tak s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o alibistické stíhania za nejaké menej závažné formy vyhrážania a prenasledovania. Rozhodne ťažko sa dajú potvrdiť slová expremiéra Fica o tom, že sa mu priamo vyhrážajú smrťou z domova aj zo zahraničia, pretože v takom prípade by jeho ochrana mala byť logisticky inak organizovaná.

Galko poukázal na Radičovej režim ochrany po tom ako dostala čo len nábojnicu a keď nastúpili pancierované autá, ozbrojené vozidlá, operatívci a celý rad iných útvarov. Zdôraznil, že pokiaľ z uvedeného vyvodzujeme konzekvenciu, buď hrozba nebude až tak vážna alebo niekto hrubo zanedbáva svoje povinnosti, čím ohrozuje vlastne Róberta Fica. V sprísnenom režime ochrany rozhodne nemôže chodiť medzi ľudí ako chodí aj Galko aj Hrnčiar, lebo strach o jeho život u každého, čo i len čiastočne spoluzodpovedného za jeho bezpečnosť mu to nedovoľuje.

Dvorný šašo Blaha

Redaktor Kovačič v úvode relácie „Na telo“ v témach relácie naznačil Blahov amokový beh mimo koridór Smeru, namierený proti Európskym hodnotám a štruktúram. Pellegríniho otvorená kritika Blahových článkov a schizofrenická situácia, keď protieurópske články píše SD PhDr. Ľuboš Blaha PhD., ktorý je predsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti. Aké príznačné. V dobách feudalizmu dvorný šašo mohol všetko, čo nemohol ani žiadny hodnostár alebo podriadený feudálny pán. Šašo bol oficiálne vyhlásený za blázna, nepríčetného a nikto ho nemohol trestať. Pellegriniho kritiku bezprostredne po vyjadreniach Blahu vyvážil Róbert Fico, ktorý sa ku Blahovi posadil a v dobrej nálade si s ním pokecal. Či je druhým takým dvorným bláznom aj Pellegrini, ktorého považujú za marketingový produkt Smeru, to by nebolo asi vhodné v jednej vete tvrdiť, pretože je celkom jasné, že Galko aj opozícia má prečítanú a kvalifikovanú publicitu Smeru vníma ako ľudovú zábavu, v ktorej si každý nájde to svoje a o to práve ide. Ak by niekto chcel tvrdiť že Fico, Bláha aj Pellegrini sú pomätení blázni, ktorí medzi sebou nekomunikujú a nekoordinujú postupnosť krokov, mal by sa zahľadieť do zrkadla. Neprirodzene nervózny Hrnčiar na tému pre istotu nereflektoval, respektíve zaujal postoj mlčiaceho, ktorý svedčí.

Záverečné tridsať sekundovky

Na otázku poslanca Galku, či by pri znalosti škandálov Smeru a okolností Kuciakovej vraždy vstúpil do koalície so Smerom, Hrnčiar neodpovedal, pretože to v dobe zmluvy tieto okolnosti neboli aktuálnou témou a kým zmluva platí, bude ju Most - Híd dodržiavať. Na revanš zahral na emotívnu časť osobnostného prejavu Galka, keď z neho vytlačil veľmi osobný prejav k jeho chorobe, k vplyvu okolností a k obmedzeniu zmene radikálnosti prejavu. Či to bolo úprimné, alebo dobre načasovaná vypočítavosť si musí každý vyhodnotiť sám. Možno aj sám Ľubomír Galko...