Strache končí v rakúskej vláde kvôli peniazom z Ruska. Poznáme dôvod aj podrobnosti
18 | 05 | 2019 I Roman Suchý
Rakúsky vicekancelár a šéf rakúskej protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache oznámil, že kancelárovi Sebastianovi Kurzovi dnes ponúkol svoju rezignáciu.

​Kurz jeho ponuku prijme. V piatok okolo Stracheho vypukol škandál po tom, čo nemecké médiá zverejnili videonahrávku, na ktorej s údajnou príbuznou ruského oligarchu rokuje o politickej podpore výmenou za zabezpečenie štátnych zákaziek.

Strache na dnešnej tlačovej konferencii hovoril o špinavej kampani a o cielenom politickom atentáte. FPÖ je vo vláde s ľudovcami od predminulého decembra.

Rakúsky kancelár Kurz vylúčil spoluprácu s vicekancelárom Strachem. Hrozí rozpad vlády?
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz vylúčil ďalšiu spoluprácu s vicekancelárom a šéfom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinzom-Christianom Strachem, ktorý podľa medializovaných informácií ponúkal pred voľbami v krajine v roku... Čítať ďalej
18 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel zverejnili výňatky z videonahrávky, ktorá podľa nich zachytáva Stracheho stretnutie so ženou tvrdiacou, že má záujem investovať veľké sumy peňazí v Rakúsku.

Schôdzka prebehla v júli 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza a nahrávka z nej bola zhotovená tajne a neskôr poskytnutá obom médiám, uviedli SZ a Der Spiegel. Konštatovali, že stretnutie bolo jasnou pascou zameranou na kompromitáciu Stracheho. Zúčastnil sa na nej aj súčasný predseda poslaneckého klubu FPÖ v rakúskej Národnej rade Johann Gudenus.

Údajná neter ruského oligarchu povedala, že chce v Rakúsku investovať štvrtinu miliardy eur. Strache jej navrhoval, aby kúpila denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani.

Žena opakovane naznačila, že by mohlo ísť o špinavé peniaze, uviedla agentúra DPA. Napriek tomu s ňou Strache a Gudenus strávili šesť hodín a diskutovali o investičných možnostiach. Strache podľa správ uviedol, že za podporu strany by bolo mysliteľné udelenie verejných zákaziek.

Strache na nahrávke hovorí aj o tom, že "niekoľko veľmi majetných" ľudí by malo poskytnúť FPÖ na kampaň sumy od 500-tisíc do dvoch miliónov eur, a to prostredníctvom verejnoprospešného združenia platbami, ktoré nebudú úradne nahlásené.

Na videu Strache tiež tvrdí, že by chce pretvoriť rakúsky mediálny systém po vzore Maďarska. Za vlády tamojšieho pravicovo-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána bola sloboda tlače v krajine rozsiahlo obmedzená, uviedla rakúska verejnoprávna televízia ORF.

Správu budeme aktualizovať.