Ruský vojenský potenciál v 21. storočí budú definovať „Laserové zbrane“ (VIDEO)
17 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Laserová technológia bude zohrávať kľúčovú úlohu vo vojenskej výzbroji Ruského národa, povedal dnes Vladimir Putin a ocenil „prvé praktické výsledky“ najmodernejšieho bojového laserového systému Peresvet.


Putin vyzdvihol dôležitosť vývoja laserovej technológie, vrátane „taktických bojových laserových komplexov“, počas piatkového stretnutia vládneho kabinetu. "Takéto zbrane budú definovať bojový potenciál ruskej armády a námorníctva, počas celého 21. storočia."


Povedal tiež, že vláda ešte výsledky podrobí dôkladnejším skúškam pri cvičnom bojovom používaní ruskou armádou. Najmodernejší zbraňový systém Peresvet formálne vstúpil do skúšobnej prevádzky už v decembri minulého roka.



Odborníci naznačujú, že laserový systém môže byť okrem iného použitý ako rušička, alebo aj na neutralizáciu vzdušných cieľov, vrátane riadených striel. Niektorí odborníci sú presvedčení, že armádne lasery tohto druhu sa dajú použiť aj proti vojenským satelitom.


Putin vo svojom prejave v marci 2018 odhalil množstvo úplne nových najmodernejších zbraní. Medzi nimi bola vzduchom odpálená hypersonická strela Kindžal, ktorá už úspešne prešla aj skúškami a momentálne sú ňou osadzované stíhacie lietadlá MiG-31.


Peresvet je pomenovaný po slávnom ruskom vlasteneckom mníchovi zo 14. storočia, oznámil Putin ešte minulý rok.