Meliška musí v hrobe obracať. Európa "nemá doma cibuľu", na Slovensku extrémne zdražela
17 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Minuloročné sucho si vybralo ďalšiu daň. Dôsledky na vlastnej koži pociťujú obchodníci, ktorí musia zháňať cibuľu po celom svete. V dôsledku klimatických podmienok je v celej Európe nielen nedostatok cibule, ale aj ďalšej dovozovej zeleniny.


Slovenských zákazníkov čaká veľký šok. Na pultoch so zeleninou nájdu namiesto cibule od slovenských dodávateľov napríklad takú, ktorá prešla trasu takmer 18-tisíc kilometrov - až z Nového Zélandu. Nedostatok tejto zeleniny spôsobuje navýšenie cien.

Kým vlani v apríli bol kilogram cibule dostupný za 57 centov, minulý mesiac stál 1,20 eura. Verejnosť o tom informoval Štatistický úrad. Cena za kilogram sa teda už podobá cene exotického ovocia. V Česku sú na tom ešte horšie - ceny cibule tam prevyšujú aj banány či pomaranče.

VIEME MEDZI PRVÝMI: NAKA rieši odpočúvanie v podniku, kde sa stretáva "smotánka" bratislavskej kaviarne
Národná protizločinecká jednotka NAKA dnes vykonala prehliadku nebytových priestorov a to v trestnej veci vedenej vo veci prečinu nebezpečného prenasledovania s prečinom porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Informovala o tom polícia na sociálnej... Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Tento problém zapríčinilo minuloročné sucho, ktoré sa podpísalo pod slabšie úrody hlavných producentských území Európy. „Naše zásoby cibule, ale ani mnohých ďalších druhov zeleniny už v skladoch nenájdeme,“ potvrdzuje Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Dodáva, že v obchodoch už chýba aj cibuľa z Poľska. Poľsko zásobuje cibuľou našich obchodníkov v najväčšej miere.