Facebook zablokoval izraelské kampane, zamerané na ovplyvňovanie volieb na 3 kontinentoch.
17 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Facebook odhalil rozsiahlu kampaň izraelského politického vplyvu, ktorá dokáže „meniť realitu podľa želaní klientov“ Blokované aktivity sa už niekoľko rokov zameriavali na voľby v afrických, latinskoamerických a ázijských krajinách.


Zablokovaných je 65 účtov na Facebooku, 161 stránok, 23 skupín, 12 udalostí a štyri účty Instagramu z Izraela. Sociálna sieť sa pri tom odvoláva svoju politiku, namierenú proti„koordinovanému neautentickému správaniu“. Niektoré z blokovaných stránok deklarovalo až 2,8 milióna sledovateľov, zatiaľ čo tisíce užívateľov sa pripájali k skupinám a prejavovali záujem o naplánované udalosti, pričom Facebook nedokáže s istotou povedať, či sa tak aj v skutočnosti stalo.


Falošné účty, maskované ako miestni obyvatelia, či ako miestne spravodajstvo, distribuovali šokujúce príbehy a rôzne “očierňovacie” správy na vybraných kandidátov v miestnych voľbách, vrátane údajne uniknutých informácií. Kampane boli cielené predovšetkým na Nigériu, Tunisko, Angolu, Senegal, Togo a Niger. “Podobné aktivity" boli zaznamenané z týchto účtov aj v juhovýchodnej Ázii či Latinskej Amerike. Uviedol vo štvrtok vo svojom vyhlásení Nathaniel Gleicher, riaditeľ politiky kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook.


Izraelčania do týchto manipulatívnych kampaní investovali značný čas a peniaze, pričom za posledných sedem rokov preinvestovali do tohto projektu na Facebooko okolo 812 000 dolárov za reklamy. Suma je porovnateľná so zhruba 100.000 dolármi, ktoré uvádzali mainstreamové mediá, ako údajný finančný objem vynaložený na “ruské roboty”, použité na nepotvrdené zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016.


Facebook o tomto konkrétnom blokovaní účtov hovorí oveľa otvorenejšie ako tomu bývalo v predchádzajúcich maskovaných zásahoch zo strany prevádzkovateľa sociálnej siete. Možno sa iba domnievať, že sa tek deje preto, lebo páchatelia tento krát nie sú prepojení s Ruskom alebo Iránom. Facebook totiž pravidelne spolupracuje s izraelskou vládou a jej spravodajskými službami, aby boli čas upozornení na politicky nepohodlné účty. 


Jednotlivci, ktorí tvorili túto maskovanú sieť, sa pokúšali skrývať svoju identitu,“ priznáva Gleicher a odmietol špekulovať o motívoch blokácie, ktoré by mohli naznačovať, že zákrok by „mohol byť vnímaný ako komerčný či politický, alebo by mal sledovať nejaký iný strategický cieľ “.


Všetky blokované účty spadali pod riadenie tieňovej izraelskej spoločnosti Archimedes Group. Tá sa na svojej webovej stránke chváli, že dokáže „meniť realitu podľa želaní našich klientov“. Tento slogan pripomína aj inú izraelskú firmu na tajnú manipuláciu so sociálnymi médiami, Psy-Group, ktorej mottom bol slogan „Tvarujeme realitu“.


Psy-Group zrušila svoje aktivity po tom, čo bola podrobená kontrole počas Muellerovho vyšetrovania za ich prípadnú účasť na manipulácií volieb Donalda Trumpa. Psy-Group vtedy údajne vypracovala podrobný projekt kampane na boj proti Facebooku, len sedem mesiacov pred samotnými voľbami. Údajne ju však nikdy nevyužila v reálnom živote. Obe spoločnosti, Psy-Group ako aj Archimedes Group, vtedy podľa vyšetrovania údajne ponúkali svoje portfólio schopností, prevádzkovať súčasne niekoľko tisícok falošných online avatárov na sociálnych sieťach.