Andrej Gmitter: V sociálnej politike musí Európska únia slúžiť občanom, a nie občan Európskej únii
17 | 05 | 2019 I Andrej Gmitter
(INZERCIA)

Som presvedčený, že v oblasti sociálnej politiky musí Európska únia slúžiť občanom, a nie občan Európskej únii.

EÚ nám už dnes zasahuje do života v mnohých sférach. Mnohí eurohujeri sa často vyjadrujú, že sa v kampani riešia veci, ktoré s EÚ nesúvisia, alebo na nich nemá dosah. Čo ale robiť, ak je nejaká sféra v členskom štáte na katastrofálnej úrovni? Práve preto si myslím, že niektoré témy nie je na škodu priniesť aj na pôdu europarlamentu. Vieme, že v oblasti sociálnych záležitostí je na tom Slovensko dosť biedne. Čo ale s tým?

Ako riešenie súčasného stavu európskej sociálnej sféry si predstavujem nie až tak zložito. Musíme začať poporiadku - vytvorením zásadného dokumentu, vďaka ktorému sa bude Únia venovať dlhodobej koncepcii rozvoja sociálnych vecí. Tento dokument bude mať rozsah pokrytia potrieb minimálne jednej generácie, ktorá príde po nás.

Jednou z mojich najvyšších priorít bude pre mňa to, aby naše ženy a matky neodchádzali za prácou opatrovateliek do zahraničia. Nemôžeme si dovoliť odliv našich šikovných rúk. Ľudia by mali mať možnosť sa postarať o svojich blízkych doma a na primeranej úrovni. Za to budem bojovať na pôde Európskeho parlamentu.

V europarlamente budem pretláčať myšlienku intenzívnejšej podpory pre osoby, ktoré sa budú priamo starať o odkázaného človeka. Tiež je dôležité, aby človek odkázaný na túto pomoc mohol sám rozhodnúť, ako tieto prostriedky využije, či už na využitie služieb sociálnych zariadení alebo pre blízku osobu, ktorá sa o neho v ťažkých chvíľach stará. Viem, že sa táto problematika rieši najmä na národnej úrovni, ale pokiaľ o tom nebudú vedieť aj v Bruseli, nikam sa nepohneme.

Ďalšia potrebná vec je zabezpečenie štúdii, ktoré vyhotovia analýzy zariadení sociálnych služieb. Mnoho z nich je v katastrofálnom stave a nie sú tam vhodné podmienky. Každý by mal mať možnosť si vybrať zariadenie, ktoré spĺňa všeobecný štandard a nemuseli by sme sa za neho hanbiť ani pred našimi zahraničnými partnermi.

Začnime hovoriť o európskych zdrojoch do rozvoja sociálnej ekonomiky a kapitálu. Naši ľudia je to najcennejšie čo máme.

Poslednou témou je európska minimálna mzda a pilier sociálnych práv. Mnohí sa tejto diskusie boja a vidia v tom novú užšiu federalizáciu Európy. Nebojme sa. Nastavme to inak. Tu doma na Slovensku si povedzme čo chceme. Lebo politika európskych záležitostí začína domácimi úlohami.

Volám sa Andrej Gmitter a som pripravený bojovať za silný hlas Slovenska v Bruseli v drese NÁRODNEJ KOALÍCIE.