Vojna o plynovody. Izrael našiel podporu u Saudov, Turecko s Ruskom sa len prizerajú
16 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Izrael plánuje vybudovať spoločne s Cyprom a Gréckom najdlhší podmorský plynovod na svete, ktorý má prepravovať plyn z východného Stredomoria do Talianska a južných štátov EÚ. Americký minister zahraničia Mike Pompeo projekt podporil. To však uštedrí facku konkurenčnému turecko-ruskému plynovodu Turecký prúd. Navrhovaný plynovod, ktorý má viesť cez Katar, Irán a Sýriu, facto podkope snahy Washingtonu dopraviť väčšie množstvo amerického plynu LNG do EÚ s cieľom zníženia závislosti na Rusku.


Projekt, o ktorom sa diskutuje už niekoľko rokov, a ktorý vznikol kvôli tomu, že Izrael objavil veľké pobrežné ložisko zemného plynu, Leviatan je známy ako "Projekt plynovodu vo východnom Stredomorí". Zemný plyn bude prúdiť z Leviatana cez Cyprus, Krétu a Grécko.

Terminál bude umiestnený v Otrante na juhovýchodnom cípe Talianska. Podľa plánu má plynovod dosahovať dĺžku 2 100 km a bude v hĺbke troch kilometrov pod hladinou Stredozemného mora. Náklady sa odhadujú na 7 miliárd dolárov, doba výstavby by mala trvať päť rokov.

Projekt plynovodu East Med je súčasťou komplexu nových geopolitických zlomových línií naprieč celým Blízkym východom. Spojené arabské emiráty v Perzskom zálive už investovali 100 miliónov dolárov do projektu, ktorý denník Jerusalem Post nazval "tajným základným kameňom, podporujúcim zmenu vo vzťahoch medzi časťami arabského sveta a židovským štátom". Zrejme sa jedná o odkaz na návrh USA z roku 2017 vytvoriť "arabské NATO" so Saudskou Arábiou v Perzskom zálive za podpory izraelských spravodajských služieb, s cieľom odporovať vplyvu Iránu v tomto regióne.

Jedným z regionálnych hráčov, ktorý nie je spokojný s izraelským návrhom plynovodu East Med, je Turecko na čele s prezidentom Erdoganom. Keď Izrael pred dvoma rokmi prvýkrát navrhol výstavbu plynovodu vo východnom Stredomorí, Erdogan sa rýchlo obrátil na Rusko a podpísal s Gazpromom zmluvu o vybudovaní plynovodu, ktorý bude konkurovať Izraelu.

Plynovod East Med by pričlenil ložisko zemného plynu v gréckej časti Cypru, ktorá je súčasťou EÚ. V posledných mesiacoch Erdogan priblížil Turecko viac k Iránu, najmä ku Kataru, kde sídlia najdôležitejšie osobnosti Moslimského bratstva, pretože napätie so Saudskou Arábiou a Izraelom sa zvyšuje. Zdá sa, že v pozadí geopolitickej moci a kontroly nad plynovodmi je sunnitsko-šítsky konflikt.

Katar utratil vyčlenené finančné prostriedky vo výške troch miliárd dolárov na financovanie teroristických skupín. Tie boli zamerané proti Asadovi a Iránu v Sýrii. Vtedy sa lídri krajiny zhodli, že by mohli získať viac tým, že zmenia strany a začnú tajne spolupracovať s Iránom, Asadom a Erdoganom. Tým mali dostať na trh plyn z Kataru a Iránu. To bol dôvod náhleho prerušenia stykov medzi Katarom a Saudov.

Úseky rusko-tureckého plynovodu v Čiernom mori, boli dokončené na konci roka 2018. Plná prevádzka bude zahájená ku koncu roka 2019. Plynovod ponúkne 31,5 miliárd kubických metrov plynu ročne, z toho približne 16 miliárd kubických metrov, bude dostupná pre trh v EÚ.

Turecký prúd aj Severný prúd umožnia, aby ruský plyn prúdil do EÚ, a to nezávisle na politicky nepriateľskom tranzitu cez Ukrajinu. Z terminálu Kıyıköy v Turecku sa môže ruský plyn dostať do Bulharska alebo Grécka.

Srbsko, ktoré nie je členom EÚ, práve začalo výstavbu svojho úseku plynovodu Turecký prúd, ktorý má prepravovať ruský zemný plyn do Európy. Srbský minister zahraničia Ivica Dačič nedávno v Moskve vyhlásil, že plány Srbska na výstavbu plynovodného potrubia nezávisia na prevádzke v Bulharsku. Turecký prúd bude prepravovať ruský plyn cez Bulharsko, Srbsko a Maďarsko. Samozrejme, že Brusel z toho nie je nadšený.

Teraz do hry vstupuje Izrael, ktorý má užšie styky so Saudskou Arábiou a SAE, je podporovaný Washingtonom a francúzskou spoločnosťou IGI Poseidon, ktorá je dcérskou firmou spoločnosti Edison.

Turecko sa vyhráža tým, že bude ťažiť ropu a zemný plyn v tureckej časti Cypru, zatiaľ čo Libanon spochybňuje nároky Izraela na plynovod v pobrežných vodách Cypru.

ExxonMobil práve oznámil objav veľkého ložiská plynu v pobrežných vodách Cypru, o ktoré sa sporia Turecko a Grécko, čiže grécka časť Cypru, ktorá je súčasťou EÚ.

Nepotrebujete krištáľovú guľu, aby ste mohli vyveštiť, že budúce geopolitické konflikty v oblasti energetiky vo východnom Stredomorí sú vopred naprogramovávány.