VIEME MEDZI PRVÝMI: Čaputová pricestuje v júni do Česka. Poznáme detaily
16 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Novou hlavou Slovenského štátu bude po prvý krát oficiálne žena. Inaugurácia Zuzany Čaputovej nás čaká už 15. júna. Bývalá právnička už zbiera prvé zahraničné ceny, nafotila oficiálny prezidentský portrét a bola si už pozrieť prezidentský palác. 


Prevziať úrad prezidenta nie je nič jednoduché. Pred piatimi rokmi si to na vlastnú päsť vyskúšal terajší prezident Slovenska Andrej Kiska. Ten sa pomaly chystá vypratať prezidentský úrad, ktorý 15. júna odovzdá svoje nástupkyni.

Zuzana Čaputová si po volebnej kampani užila krátku dovolenku. Vo svojom voľnom čase dorazila aj so svojím priateľom Petrom Konečným do Prahy na koncert Boba Dylana. Pri tej príležitosti sa stretla aj s niektorými politikmi. Bol medzi nimi aj napríklad Karel Schwarzenberg, ktorý budúcu prezidentku podporil počas kampane.

Po strávenom relaxe sa Čaputová vrhla na prípravy prevzatia prezidentského úradu a urobila tiež prvé zmeny vo svojom najbližšom okolí. Nechala totiž vymeniť ochranku, ktorú dostala hneď po voľbách. Čaputovej vadilo, že pôvodný ochrancovia mali príliš blízko k bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, ktorý je podpredsedom vládneho Smeru Roberta Fica.

Vojna o plynovody. Izrael našiel podporu u Saudov, Turecko s Ruskom sa len prizerajú
Izrael plánuje vybudovať spoločne s Cyprom a Gréckom najdlhší podmorský plynovod na svete, ktorý má prepravovať plyn z východného Stredomoria do Talianska a južných štátov EÚ. Americký minister zahraničia Mike Pompeo projekt podporil. To však... Čítať ďalej
16 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Ochranku pritom menil v minulosti aj súčasný prezident Kiska. Mal totiž podozrenie, že práve od bodyguardov unikajú informácie o jeho súkromných cestách. Kvôli údajným vyhrážkam mala Čaputová súkromnú ochranku tiež počas kampane.

K tradícii novozvolenej hlavy štátu patrí aj fotenie oficiálneho portrétu. Aj to už má budúca prezidentka za sebou. Pred týždňom pózovala niekoľko hodín fotografom v čiernom kostýme s bielou blúzkou.

Čaputová má už za sebou aj prvú návštevu prezidentského sídla v Bratislave. V utorok ju privítal odchádzajúci prezident Andrej Kiska so slovami: Vitajte, pani prezidentka.

"Som rád, že preberanie úradu prebieha presne tak, ako by malo, priateľsky a konštruktívne. Kiež by som našiel takto otvorené dvere aj ja, keď som preberal úrad pred piatimi rokmi, "povzdychol si Andrej Kiska, ktorý preberal Grasalkovičov palác v roku 2014 od Ivana Gašparoviča. Tí dvaja sa pritom v láske práve nemajú.

Čaputová už pritom v prezidentskom sídle úraduje, Kiska jej poskytol dočasný azyl. "Tímu zvolenej prezidentky sme do doby inaugurácie poskytli kancelárske priestory vo vedľajšej budove," doplnil.

Čaputová si podľa prezidenta nechá po Kiskovi tiež väčšinu zamestnancov. V týchto dňoch má ale aj sériu stretnutí, pretože si zostavuje tím najbližších spolupracovníkov a chystá tiež detaily svojej inaugurácie.

"Pani Čaputová sa teraz venuje zostavovaniu svojho odborného tímu najbližších spolupracovníkov. Prebiehajú tiež rôzne stretnutia ohľadom prípravy inaugurácie a pripravujú sa už aj prvé zahraničné cesty," povedal pre Blesk hovorca Čaputovej Martin Burgr.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/05/16/az-vyhynie-ludstvo-akademik-naznacil-co-pride-po-apokalypse/

Inaugurácia čaká Čaputovou 15. júna, kedy okrem iného zloží ústavou predpísaný sľub pred Národnou radou. Pri volebnej noci na konci marca Čaputová sľubila, že jej prvá oficiálne zahraničná cesta povedie podľa tradície do Českej republiky.

Redakcii Blesku sa podarilo zistiť presný dátum návštevy Čaputovej v Českej republike. Nová slovenská prezidentka dorazí vo štvrtok 20. júna. Dátum im potvrdili dva tímy politikov, ktorých sa táto udalosť bezprostredne týka. "Termín návštevy je 20. júna," potvrdil informáciu hovorca nastupujúcej prezidentky.

Na návštevu Čaputovej sa chystá aj predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, teda tretí najvyšší ústavný činiteľ Českej republiky.

"Môžem v túto chvíľu potvrdiť, chystajúcu sa prípravu na rokovania pána predsedu Radka Vondráčka s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou na pôde Snemovne 20. júna 2019.

Podľa informácií Blesk by mohla Čaputová stráviť v Českej republike dva dni, v Lichtenštajnskom paláci. Tam sa má stretnúť tiež napríklad s predsedom Senátu Jaroslavom Kuberom a ďalšími politikmi.

Aj po svojej inaugurácii chce Čaputová zostať bývať vo svojom dome v Pezinku. Do Bratislavy sa vraj sťahovať nemieni a do práce chce jazdiť autom a je vraj pripravená vystáť si aj prípadné kolóny ako všetci ostatní. "Moja práca je rovnako dôležitá ako práca iných ľudí," uviedla Čaputová pre TASR.